"Många behöver bara en extra skjuts i läsningen"

Läsning är färskvara, säger Malin Göthberg, barn- och ungdomsbibliotekarie i Oxelösund. Hon jobbar både på Koordinaten och i skolbiblioteken och ser hur lässvaga elever tappar tempo efter loven - om de nu inte råkat fastna i en spännande bok.

läsprojektet bibliotekari-1.jpg

läsprojektet bibliotekari-1.jpg

Foto: Fotograf saknas!

OXELÖSUND2014-02-13 06:22

Många skolor jobbar bra med läsprojekt men barnen läser mindre på sin fritid nu än på -70 och -80-talet, säger Malin Göthberg.

– Det finns så mycket mer som konkurrerar om deras tid än då när det bara fanns två kanaler på TV.

När barnen i slukaråldern tidigare var hänvisade till böcker finns det nu oändliga digitala möjligheter att låta sig fångas av en historia.

Bibliotekarierna på Koordinaten är ofta med på föräldramöten, både i förskolor och Oxelösunds skolor.  Ibland får hon höra hur föräldrar helt låter bli att läsa högt och låter barnen trixa med en ipad och spela dataspel i stället.

–  Då diskuterar vi varför det inte är tillräckligt. Datorer och ipads är ju inte dåligt utan en fantastisk möjlighet att ta del av berättelser på olika sätt. Samtidigt måste du också kunna läsa stora textsjok och förstå vad du läst, säger Malin Göthberg. 

De elever som har lätt för sig i skolan är nästan alltid läsare, säger hon.

– Jag har aldrig träffat någon som plöjer stora mängder böcker och samtidigt har svårt för sig i skolan.

Alla skolor i Oxelösund har eget bibliotek. Bibliotekarierna håller i läsgrupper där elever träffas i mindre grupper, läser och diskuterar. Grupperna sätts samman av lärarna, det kan vara duktiga elever som får extra stimulans eller elever som behöver mer hjälp.

– Jag kan inte hjälpa alla barn. En del behöver hjälp av speciallärare men för många räcker det med en extra skjuts i läsningen. Jag har jobbat med en del av eleverna i flera läsår och vi kan jämföra vad de började med för två år sedan med böckerna de kan läsa nu. Det är jätteroligt för alla att se när det går framåt.

Att kunna läsa och förstå innebörden i texten är så mycket viktigare nu än för 50 år sedan, säger Malin Göthberg.

– Samhället ställer höga krav på att du snabbt ska ta till sig en text och dra slutsatser. I dag är det livsfarligt att jobba på SSAB om du inte kan läsa bra.

Alla borde läsa för sina barn, helst så tidigt som möjligt och så länge som barnen tycker om det, säger hon.

– Börja redan när du är gravid och fortsätt tills barnet tröttnar. Läsförståelse uppstår i ett sammanhang och lägger hela grunden för språket. Att läsa ger närhet och öppnar nya världar. Man kan skratta och diskutera, bläddra tillbaka en sida och prata om det man läst och ord som behöver förklaras.

Hon har själv en alldeles särskild förkärlek för rim och ramsor.

– Rimmare blir bra läsare. Att rimma ger en bra känsla för språket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om