MP: Besluten på fullmäktige kan bli ogiltigförklarade

Miljöpartiet har inte skrivit på den förnyade överenskommelsen om hur de politiska sammanträdena ska genomföras under pandemin. "Utgångspunkten är att vi inte ska utsätta varandra för risker", säger Björn Johansson (MP).

Björn Johansson (MP) menar att de beslut som tagits i kommunfullmäktige i maj kan bli ogiltigförklarade.

Björn Johansson (MP) menar att de beslut som tagits i kommunfullmäktige i maj kan bli ogiltigförklarade.

Foto: Arkiv/Fredrik Hjerling

Oxelösund2021-05-21 06:20

– Det är hög smitta i Oxelösund just nu och kommunen uppmanar gång på gång invånarna att vara aktsamma och följa restriktionerna. Samtidigt bromsar man möjligheten att genomföra de politiska sammanträdena digitalt. Det känns som hyckleri, säger Björn Johansson som är kommunfullmäktigeledamot för Miljöpartiet i Oxelösund.

MP vill att kommunfullmäktige samt alla nämndmöten ska kunna genomföras digitalt, men verkar inte ha fått gehör för det. De andra partierna som är representerade i fullmäktige har skrivit på en ny överenskommelse om hur de ska hantera sammanträdena under pandemin. Den ersätter den gamla, som MP sa upp, men innebär i stort sett samma sak, bland annat att antalet ledamöter i nämnder och fullmäktige bantas ner utefter mandaten, för att minska smittorisken.

Nu har Miljöpartiet, som enda parti, valt att inte skriva på den nya överenskommelsen.

– Dels handlar det om smittorisken, dels är det en demokratifråga, säger Johansson.

Enligt Johansson kan det här innebära att besluten från både nämndmöten och det kommunfullmäktigemöte som genomfördes under tisdagskvällen förra veckan, blir ogiltiga.

– Jag väntar på svar från Sveriges kommuner och regioner i den här frågan. Beroende på vad de säger kan vi komma att överklaga, att de beslut som fattats är ogiltiga. När det här beslutet togs, att vi skulle ha färre ledamöter, byggde det på att alla partier var överens. Som det är nu stängs halva fullmäktige ute, säger Johansson.

– Utgångspunkten är att vi inte ska utsätta varandra för risker. Vi politiker är i de flesta fall personer som inte träffar varandra i andra sammanhang. Sedan handlar det om en demokratifråga, fortsätter Johansson.

Han hänvisar till att Trosa håller sina sammanträden digitalt. I Oxelösund har det bedömts att den videkonferensplattform som används inte är säker nog för de myndighetsutövande nämnderna miljö- och samhällsbyggnadsnämnden samt vård- och omsorgsnämnden. Johansson tar även de kommunala bolagen i Oxelösund som exempel.

– Här körs mötena digitalt och det fungerar.

Själv valde Johansson att delta under senaste kommunfullmäktige.

– Vi kan inte gärna lämna vår plats tom. Det är viktiga frågor som avhandlas, som exempelvis kommunens bokslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!