Mycket blev dyrare inom vård och omsorg i Oxelösund

8 775 000 kronor minus. Så ser 2016 års prognos ut för vård- och omsorgsnämnden.– Det är inga roliga siffror på något sätt, säger nämndordföranden Linus Fogel (S).

Oxelösund2016-10-05 09:30

Om vård- och omsorgsnämndens verksamhet fortsätter som den gör i dag kommer det att finnas ett underskott på nästan nio miljoner kronor vid årets slut. Att verksamheten var underfinansierad märktes tidigt under året och nämnden gav sin förvaltning i uppgift att ta fram åtgärder för att komma i balans. Något som nu gjorts.

– Vi har fått en hel lista med åtgärder att ta ställning till och valt ut dem som vi tycker är rimliga. Vi kan inte släppa igenom alla besparingar. Vissa förslag, som stora personalnedskärningar, har vi sagt nej till. Det kan äventyra kvalitén, säkerheten och arbetsmiljön, säger Linus Fogel (S) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Att nämnden inte köper förvaltningens alla förslag innebär att de med största säkerhet kommer att sitta med ett minus vid årets slut.

– Vi får gå upp till kommunfullmäktige och tala om att vi inte kan släppa igenom alla besparingar. Då signalerar vi att det kommer att bli ett negativt resultat. Hur stort – det har jag ingen siffra på nu, men vi kommer inte att ha en budget i balans. Mellan tummen och pekfingret kommer det att fattas drygt 5,8 miljoner kronor.

Vad är det ni kommer att spara in på?

– Vi har gett riktlinjer om att man ska vara mer restriktiv med övertid. Framförallt ska den inte vara utförd av ordinarie personal som arbetar 100 procent. Vår hemtjänst är lite dyrare än genomsnittet för övriga landet och där behöver vi få mer koll, säger Fogel.

Hur många tjänster försvinner?

– HBV-hemmet Oliven och boendestödet samlokaliseras och då minskas personalen med två årsarbetande.

Enligt Fogel finns det flera anledningar till att situationen uppstått. Dels handlar det om att landstinget hade ont om vårdplatser under sommaren. Något som spillde över på kommunen.

– Vi fick plocka hem brukare mycket tidigare än vanligt och fick öka bemanningen och öppna vårdplatser i vår egen verksamhet. Samtidigt har en del brukare varit mycket vårdkrävande och då har personalkostnaderna dragit iväg, säger Fogel.

Andelen tvångsomhändertagna personer, där det bedöms att de utgör en fara för sig själva eller sin omgivning, har ökat. Det är även fler som fått vård i livets slutskede.

– Det är olyckligt när så mycket blir dyrare samtidigt. Samtidigt måste vi analysera det här. Det kan vara en trend som vi måste lösa hur vi ska handskas med i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om