Nu töms miljöfarligt fartygsvrak

Snögloppet hade fastnat på fyren och visade vitt istället för rött sken. Strax före klockan fyra på morgonen gick fartyget Lindesnäs fullastad med flygfotogen (olja) på grund utanför Oxelösund. Nu 62 år senare påbörjas tömning av oljan. Uppdraget beräknas kosta 21 miljoner kronor.

Fartyget Lindesnäs ligger på 70 meters djup och med slangar ska fartyget tömmas.

Fartyget Lindesnäs ligger på 70 meters djup och med slangar ska fartyget tömmas.

Foto: Ocean Discovery/Havs- och vattenmyndigheten.

OXELÖSUND2019-08-25 15:18

Lindesnäs hade lämnat Nynäshamn för att gå mot Norrköping. Det var den 17 april 1957. Det rådde ostnordostlig vind, tre sekundmeter, kraftiga dyningar och snöblandat regn. Men sikten var trots allt god och humöret bland de 20 i besättningen var uppåt.

Fartyget, en motortanker som byggts på ett varv i Göteborg sju år tidigare, navigerade över Östersjön. Lindesnäs var lastat med över 1 700 kubik flygfotogen.

Kapten Tengberg hade tagit sikte på Hävringe och Grässkärens fyr, som skulle leda honom rätt i farleden in i Bråviken. Men den regntunga snön hade fastnat på fyren och dess röda sektor samtidigt som fartyget av strömmen förts söderut.

Strax före fyra på onsdagsmorgonen gick Lindesnäs på grund vid Norra Kränkan, drygt två kilometer nordost om Hävringe. Grundstötningen inträffade cirka 900 meter från fyren. I farleden råder ett djup på mellan 75-85 meter, men vid Norra Kränkan finns flera grund på bara några meter och Lindesnäs djupgående var 4,7 meter.

Hjälp tillkallades, men var en bit bort. Fartyget gled av grundet och då satte sig besättningen i livbåtarna och över till lotsbåten, som kommit till undsättning.

En timme efter grundstötningen försvann Lindesnäs under ytan - då hade fartyget drivit en bit - och har sedan dess legat på 70 meters djup. Hela besättningen räddades.

Lindesnäs har utgjort ett avancerat, just för djupet, dykmål. Peter Larsson, ordförande i dykarklubben Aquatic i Oxelösund, har dykt flera gånger till Lindesnäs. Något oljeutsläpp har han aldrig noterat.

– Fartyget ligger på sidan i hård lerbotten, säger han.

Enligt Havs- och vattenmyndighetens undersökningar ska oljan finnas kvar i Lindesnäs.

Söndag 25 augusti påbörjas arbetet med att tömma fartyget. Tidigare har fartyg på västkusten och utanför Skåne tömts på miljöfarlig last.

– Ett okontrollerat utsläpp av olja från Lindesnäs skulle kunna hamna i närheten av Natura 2000-områdena Bråviken och Hävringe-Källskären, säger Fredrik Lindgren, utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning, på Havs- och vattenmyndigheten.

Regeringen beslutade att under tio år satsa 250 miljoner kronor för att minska miljörisker från vrak. Arbetet med Lindesnäs kostar 21 miljoner och pågå i maximalt en månad.

Akut miljöfara

Det finns cirka 17 000 fartygsvrak längs Sveriges kuster, 300 av dem har klassats som miljöfarliga.

Ett 30-tal av vraken, där Lindesnäs ingår, utgör en akut miljöfara då de innehåller stora mängder olja som kan läcka ut.

Lindesnäs är 67 meter långt och 10,7 meter brett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om