Om tomatplanen ruttnar finns ny odlingsidé för Oxelösund

Ett projekt som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet hoppas få med Oxelösund på tåget.– Det var ingen tillfällighet att vi hamnade i Oxelösund, säger programledaren Håkan Sandin.

Oxelösund2016-11-23 05:30

– 150 000 terawattimmar energi kastas ut i naturen varje år i Sverige. Det är lika mycket som hela den svenska elkonsumtionen.

Orden är Håkan Sandins. Han arbetar med ett program på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som syftar till att bygga upp en ny svensk livsmedelsindustri. En ny industri där bland annat spillvärme och koldioxidutsläpp ger nytt liv åt grönsaks- och fiskodlingar.

– Vi jobbar med att ta vara på restflöden i samhället. Det handlar inte bara om värme och koldioxid utan även om organiskt material eller outnyttjad infrastruktur. Det här är en industri, som till skillnad från den traditionella svenska industrin som blir allt mer effektiv, skulle kunna skapa många nya jobb, säger Håkan Sandin.

Han följde med det holländska företaget Gardener´s prides representanter på deras rundresa i Sverige där de letar efter en kommun att etablera ett större växthus för att odla tomater i. Sandin såg till att de tog vägen förbi Oxelösund.

– Det var ingen tillfällighet att vi hamnade i Oxelösund. Det jag letar efter är kommuner med mycket överskottsenergi, gott om mark, men framför allt en vilja att vara med och bygga upp den här nya livsmedelsindustrin. Jag vet i dagsläget inte var Oxelösund står, men jag ska försöka få till ett möte med kommunledningen, säger Sandin.

Hans ambition är att Oxelösund ska komma med i det nätverk där bland annat SLU, flera svenska kommuner och energibolag finns med.

Om de holländska tomatodlarna inte väljer att etablera sig i Oxelösund – finns det andra, liknande möjligheter då?

– Ja, det finns förutsättningar för liknande verksamheter. Möjligtvis andra tomatodlare, men det kan lika gärna handla om paprika-, gurk- eller fiskproducenter. Vi är intresserade av att hitta kommuner som långsiktigt vill bygga upp en sådan här industri och inte bara agerar utefter en enda möjlighet, när de får besök av ett holländskt företag.

Tankar fanns om växthus i anslutning till SSAB redan på 1970-talet. Då lades det på is i och med att man bedömde att glasfönstren skulle sota igen. Hur ser ni på det i dag?

– Frågan kom upp när jag var i Oxelösund med holländarna. De bekymrade sig inte nämnvärt för det, utan sa att det i dag finns växthus med automatiska maskiner som hela tiden tvättar rutorna. I det här fallet skulle det handla om en semibelyst anläggning. Belysning över tomaterna november till mars och soljus resten av året.

Har man kommit längre med den här typen av livsmedelsindustri, som tar till vara på restflöden, i något annat land?

– Inte vad jag vet, jag tror inte det, säger Sandin.

– Sedan handlar det inte bara om livsmedel. Det andra spåret är att skapa hälsosamma miljöer i städerna. Det kan exempelvis vara en uppvärmd inglasad miljö för människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om