När oljefartyget Prestige förliste utanför Spaniens kust 2003 hade hon nyss åkt över Östersjön. Oljan som släpptes ut förorenade cirka 200 mil längs den spanska och franska kusten. I samband med det började man fundera över hur beredskapen såg ut i Sverige. Om oljan plockas upp till havs, innan den driver in till kusten och förorenar stränder och vikar, blir kostnaden betydligt lägre än för den sanering som annars väntar.
– Det blir billigare om man kan ta det så tidigt som möjligt, säger Henrik Lundh, stationschef vid Kustbevakningen i Oxelösund.
Och på onsdagen övade alltså Kustbevakningen utanför Oxelösund hur räddningsarbetet ska gå till i fall av en oljeolycka. Scenariot var följande: Väster om Vinterklasen hade fartyget M/S Polfors nödankrat. Polfors med 37 000 liter olja i bunkertanken läckte efter kollisionen med ett annat fartyg. Vid övningen var det popcorn som fick spela rollen som olja och vita små puffar spred sig över vattenytan ungefär som olja skulle ha gjort.
Övningen skedde inom Köpenhamnsavtalet, ett samarbete mellan de nordiska länderna i fall av miljöolyckor. Vid en olycka i våra vatten blir det Finland och Sverige som samarbetar och till övningen kom två finska fartyg. Med fanns också miljöräddningsfartyg från Södertälje, Stockholm och Västervik. Ett finskt fartyg ryckte ut för att läktra olja från Polfors, det vill säga ta över den olja som fanns kvar i tanken för att förhindra att den rann ut. Ett annat arbetade med att ta upp oljan (popcornen) som hade läckt ut. Andra fartyg letade efter den container innehållande en farlig kemikalie som sjönk från Polfors i samband med kollisionen.
– Det är oerhört viktigt att vi kan samverka i händelse av en stor oljeolycka, säger Pernilla Ståhle, övningsledare vid Kustbevakningen.
– Och risken är överhängande eftersom oljetransporterna ökar på Östersjön. Vi behöver vara i ständig beredskap om det händer på riktigt.
Östersjön är ett trafikerat hav och här sker cirka 15 procent av världens transporter. Vid varje givet ögonblick beräknas 2 000 yrkesfartyg åka på Östersjön. Ungefär en fjärdedel av dem är tankers. Trafiken väntas öka, hur mycket beror på hur ekonomin utvecklar sig i bland annat Ryssland. Och med ökad trafik kommer också ökad risk för olyckor.
Cirka hundra personer deltog i övningen som också går ut på att lära sig samarbeta länderna emellan där olika kulturer råder. Kvällen före övningen möttes de i en fotbollsmatch och på onsdagen var det gemensam middag och på torsdagen blir det studiebesök hos Kustbevakningsflyget på Skavsta.