Hamnen skulle sprängas – nu visas det på TV

Engelska agenter skulle spränga Oxelösunds hamn – för att hindra handeln med nazisternas krigsmaskineri. 
Nu visas en dramatisk del av Oxelösunds historia på bästa sändningstid.

Oxelösunds hamn är spelplatsen när ett attentatsförsök under andra världskriget skildras i tv-serien "Sverige och kriget".

Oxelösunds hamn är spelplatsen när ett attentatsförsök under andra världskriget skildras i tv-serien "Sverige och kriget".

Foto: Arkiv/Mikael Strand

Oxelösund2025-05-25 19:00
  • SVT:s serie "Sverige och kriget" skildrar bland annat hur brittiska agenter planerade att spränga Oxelösunds hamn under andra världskriget för att hindra handeln med nazisternas krigsmaskineri.
  • Sabotageplanerna, som först stoppades av premiärminister Chamberlain, återupptogs av Winston Churchill. Dock misslyckades agenterna med att utföra sabotaget på grund av hög bevakning.
  • Om attentatet hade lyckats, kunde det ha lett till allvarliga konsekvenser för Sverige, inklusive potentiell militär aktion från Tyskland för att skydda järnmalmstrafiken.

Den 17 januari 1940 hölls ett möte på 10 Downing street i London. Närvarande var bland annat Storbritanniens premiärminister Chamberlain, marinministern Winston Churchill och utrikesministern lord Halifax samt chefen för underrättelseorganisationen MI6. Deltagarna informerades om planerade sabotageplaner i Sverige, bland annat att spränga två kranar i Oxelösunds hamn.

Chamberlain stoppade dock planerna som lades på is till våren, då Churchill återigen gav ordern att hamnen ska saboteras. Det är bakgrunden till när Oxelösund hamnade i centrum under andra världskriget. Nu skildras historien i SVT:s serie "Sverige och kriget", Något som SVT Sörmland var först om att berätta. Oxelösund var nämligen en av de hamnstäder som skeppade ut järnmalm som gick rakt in i det nazityska krigsmaskineriet. TV-serien har börjat släppas på SVT play och sänds på bästa sändningstid, 21.00 på söndagar, på SVT 1 och berör alla krigsåren och många olika händelser

Britterna hade agenter på plats i Sverige redan innan andra världskrigets utbrott och det var den så kallade "Rickmanligan" med Alfred Rickman i spetsen som skulle sabotera utskeppningen av järnmalm. Det fanns idéer om att få igång strejk bland hamnarbetarna eller paddla in till kajen i kajaker och fästa sprängladdningar på skeppen. Valet föll till slut på att spränga två av hamnkranarna. SN har tidigare skrivit om sabotageförsöket då boken "Rickmanligan – Churchills attentat i Sverige" hade släppts.

Hur det gick för 85 år sedan? Den 12 april 1940 åkte några ur spionligan från Stockholm till Oxelösund med sprängmedel i bagaget. Bevakningen kring Oxelösunds hamn var dock så hög att de inte hade möjlighet att utföra sabotaget mot de två hamnkranarna. De återvände till Stockholm och fem dagar senare slog svensk polis till mot deras lokal. I källaren hittades 200 kilo sprängmedel och flera av agenterna fick långa fängelsestraff.

Om attentatet lyckats hade det kunnat få allvarliga följder för Sverige. Enligt "Rickmanligan – Churchills attentat i Sverige" fanns det en tanke hos britterna om att det skulle fått Tyskland att agera militärt för att skydda järnmalmstrafiken. Något som skulle ge de allierade skäl att strida mot Tyskland på svensk mark.

Så blev det inte. Samtidigt så minskade vikten av malmtransporterna från Sverige. Tyskarna hade då fått tag på mycket järnmalm i Tjeckien och Frankrike och britterna omvärderade sina sabotageplaner för de svenska hamnarna.

Urklipp från SN 1988 när det uppdagats att Nazityskland haft planer på att bomba hamnarna i Oxelösund och Nyköping.
Urklipp från SN 1988 när det uppdagats att Nazityskland haft planer på att bomba hamnarna i Oxelösund och Nyköping.

Även Nazityskland hade ögonen på Oxelösunds – och även Nyköpings hamnar. En djupdykning i SN:s arkiv, närmare bestämt i en tidning från 1988, visar på allvaret. I en artikel skrivs det om hemliga handlingar som stals från ett tyskt transittåg under andra världskriget. Handlingar som först 1988 blev kända för allmänheten.

Här fanns vykort med flygbilder föreställande de två hamnarna som var utpekade som bombmål – antagligen för ett scenario där kriget tagit en annan vändning än vad som blev fallet. Förutom hamnarna pekades järnvägsstationen och gasverket i Nyköping ut som bombmål, tillsammans med många andra platser i Mellansverige. Då var det tyska studenter som med lätthet kunde komma över vykort med flygbilder över svenska städer, något som var på modet på den tiden. Artikeln publicerades i ljuset av att det på 1980-talet noterats polska tavelförsäljare och ryska långtradare som uppträdde egendomligt.

Karta: Oxelösunds hamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!