Försvarsmakten har producerat en egen tv-serie som de publicerat på internet. I "Om kriget kom" skissar de upp olika tänkbara skeenden om det kalla kriget hade blivit varmt – och Sverige hade blivit anfallet.
I ett nyligen publicerat avsnitt, "Döden i berget", spelar Oxelösund huvudrollen när det svenska kustartilleriet avhandlas. Melker Becker, som bland annat är känd som programledare för SVT-serien Hemliga svenska rum, gör här en liknande roll och berättar om ett scenario där den svenska flottan har förstörts under hårda strider till havs, men att det ingått i Försvarsmaktens kalkyl. Nu väntande man sig att Warsawapaktens landstigningsfartyg och svävare skulle närma sig kusten och det är där Oxelösund kommer in i bilden.
– Ett sätt att anfalla Sverige är att gå i land strax söder om Stockholm och slå en kil genom landet. Bråviken är således en nyckel för att klyva Sverige. Kanske en av dom viktigaste platserna längs hela Östersjön. Det ville man till varje pris förhindra och just i det här fallet med två typiskt svenska saker, en kyrka och en liten kustnära sommarstuga vid inloppet till Bråviken, berättar han medan flygbilder på Femöre huvud och Sankt Botvid rullar.
Under kyrkan låg den dåvarande bataljonsledningen Duvan, där försvaret av Bråviken skulle ledas ifrån.
En gammal överstelöjtnant, Björn Sandström, intervjuas i programmet och berättar vad militären var beredda att göra om det verkligen blev allvar. De hade sprängt Sankt Botvid.
– Om det verkligen blev storstrid i området. Vad vi hade gjort då i stridsgruppen, vi planerade för om det verkligen skulle bli allvar, att spränga kyrkan tyvärr. Och detta för att då inte vi skulle ha ett utomordentligt riktmärke. Staben var det förband styrde all verksamhet i området och det var viktigast att det var skyddat så mycket som möjligt, säger han.
Han motiverar försvarets kraftsamling med att området är väl lämpat för landstigning och luftlandsättning.
– En fiende som stiger i land och luftlandsätter i det här området kan nå centrala delar utav Sverige med riksledning inom bara ett par timmar, säger Björn Sandström.
Samtidigt pekas spionen Stig Bergling ut som den som sålde hemligheterna om Femörefortet och försvaret av Bråviken till Moskva. Bland annat beskrivs en händelse under en övning på dåvarande F11 i Nyköping då en officer fattade misstankar mot säkerhetspolisen och reservofficeren Bergling då denne verkade lyssna efter hemliga meddelanden via radiosändningar en viss tid varje dag.
– Han hade plockat så att säga markstridsplaner som visade i stort sett var olika förband var grupperade. Hur kulsprutor och annat var arrangerade för att förmodligen då underlätta en landstigning i området. Det var ganska obehagligt, säger Björn Sandström.