Oxelösund ser inte ut att hålla budgeten

Ett litet, litet plus – och betydligt mindre än det budgeterade överskottet. Så ser helårsprognosen för Oxelösunds kommun ut.

Oxelösunds kommun står inför flera stora investeringar, bland annat bygget av Oxelöskolan. Bilden är från när första spadtaget togs av Catharina Fredriksson (S) i augusti 2018.

Oxelösunds kommun står inför flera stora investeringar, bland annat bygget av Oxelöskolan. Bilden är från när första spadtaget togs av Catharina Fredriksson (S) i augusti 2018.

Foto: Sandra Nordin

Oxelösund2019-05-20 08:10

Under onsdagens fullmäktigesammanträde hamnade den ekonomiska situationen i fokus. Enligt den ekonomiska uppföljning som gjorts efter mars månads slut så pekar prognosen på ett resultat på plus 400 000 kronor vid 2019 års slut. Betydligt mindre än budgeterade 11,4 miljoner kronor, som redan det ligger under det rekommenderade överskottsmålet på två procent.

– Det är naturligtvis inte ett resultat som vi vill se. Det vi kan se är att det är de stora verksamheterna som har underskott och behöver jobba med sina verksamheter för att komma i balans. Här måste vi gemensamt hjälpas åt för att hitta åtgärder så vi kommer ner i kostnader och hamnar på rätt sida strecket vid årets slut, sa kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

De större verksamheterna hon syftar på är vård- och omsorgsnämnden och utbildningsnämnden. Framför allt har den förstnämnda dragits med underskott i flera år.

Nyligen släppte Sveriges kommuner och landsting, SKL, sin ekonomirapport. Oxelösund hamnade på rätt sida strecket 2018 – men det gjorde långt ifrån alla svenska kommuner.

– Rapporten flaggar för att kostnaderna för välfärden kommer att stiga. Var tredje region och nästan var fjärde kommun hade underskott 2018. Vi var inte en av dem, utan hade plusresultat. Men vi kan konstatera att det krävs nya arbetssätt och mer finansiering från staten för att vi ska kunna klara av vårt åtagande, fortsatte Catharina Fredriksson.

I SKL:s ekonomiska rapport bedöms att kommunalskatten behöver höjas med i genomsnitt fem öre redan nästa år i de svenska kommunerna. Beräkningen vilar dessutom på höjda statsbidrag från regeringen och omfattande besparingar i kommunerna. Samtidigt varnar SKL för att det finns en risk för ytterligare skattehöjningar framöver.

Egentligen har Oxelösunds kommun ett överskottsmål på två procent, men det har det naggats på på sistone.

Såväl i Oxelösund, som i många andra kommuner, består utmaningen till stor del av att demografin ser ut som den gör. Många unga och gamla som behöver förskola, skola och äldreomsorg.

– Det här måste vi hitta lösningar för. Vi kommer att behöva använda vartenda verktyg vi har i vår verktygslåda för att klara våra åtaganden, säger Fredriksson.

Oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) tror att det finns risk för att ekonomin för Oxelösunds kommun blir ännu sämre under 2019 än vad prognosen pekar mot.

– Jag är orolig för att det kan bli ett rejält underskott. Ett antal miljoner minus, men vi får se hur mycket som går att räta upp. Vi har bara fått en dragning för hur det ser ut januari till mars och det är lång tid kvar. Men framförallt vård- och omsorgsnämnden och utbildningsnämnden kommer att få kämpa hårt. Man måste göra ganska hårda prioriteringar, säger han.

– Man får se på vad man måste och inte måste göra. Det finns en del måsteverksamheter som är svårare att spara på, fortsätter Bergentoft.

I SKL:s ekonomiska rapport bedöms att kommunalskatten generellt sett behöver höjas i de svenska kommunerna.

– Vi har gjort en analys fram till 2030 och om man tittar på den skulle vi egentligen behöva öka kommunalskatten väldigt mycket. Det ser allvarligt ut och beror på hur mycket som kan täckas av skatter och statsbidrag. Om allt bara skulle skjutas över på kommunerna skulle skatten bli skyhög.

Kan du tänka dig att höja kommunalskatten i Oxelösund?

– Det är inte rimligt, vi säger nej till en skatteökning. Man måste först se över vilka effektiviseringar och besparingar vi kan göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om