Oxelösund vände – gjorde det gratis med boendestöd

Från att ha tagit betalt för boendestödjare tvärvände Oxelösunds kommun för ett år sedan. Numera är det gratis att få hjälp.

"Det är en kostnad för kommunen, men en investering i de här personerna", säger Katarina Haddon som är social- och omsorgschef vid Oxelösunds kommun.

"Det är en kostnad för kommunen, men en investering i de här personerna", säger Katarina Haddon som är social- och omsorgschef vid Oxelösunds kommun.

Foto: Magnus Grimstedt/Arkivbild

Oxelösund2021-01-25 11:35

Oxelösund valde för ett år sedan att erbjuda gratis boendestödjare: personal som exempelvis hjälper de med psykisk ohälsa att ta steg för steg ut i vardagen.

– Vi såg att det fanns de som valde att säga nej på grund av att det var avgiftsbelagt.Vi gjorde en utredning och sedan tog vi beslutet att slopa avgiften. Det är en kostnad för kommunen, men en investering i de här personerna, säger Katarina Haddon som är social- och omsorgschef vid Oxelösunds kommun.

Det finns fem personer i Oxelösunds kommun som arbetar som boendestödjare. Det som det handlar om är att hjälpa till med vardagliga saker som att ta sig ut bland folk, gå och handla eller sköta hushållssysslor, hjälp när saker som att ringa hyresvärden eller ge sig ut bland folk känns oöverstigliga.

– Det här kan vara personer som haft en missbruksproblematik, men det allra vanligaste är att det rör sig om psykisk ohälsa. Att man inte har förmåga att komma igång med sådant här. Tanken är inte att boendestödjaren ska utföra sysslorna utan bit för bit hjälpa till så att hjälp till slut inte behövs, säger Haddon.

Hon menar att det är för tidigt att säga hur det avgiftsfria året påverkat.

– I och med att pandemin har pågått sedan dess är det svårt att säga vad som är vad. Det vi har märkt är att det nästan är svårare att komma in hos dem nu. En insats kan handla om att bara få dem att öppna dörren. För den här målgruppen kan pandemin vara ännu läskigare än för dig och mig.

Faktum är att antalet brukare gått ner något, från 30 under 2019 till 28 under 2020. Men här kan alltså pandemin spela in, att folk tänker efter en extra gång innan de väljer att träffa folk.

Enligt en undersökning som Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra gjort så skiljer det sig åt i Sörmland vilka kommuner som tar ut avgift eller ej för boendestöd. En kostnad som kan landa på strax över 2 000 kronor i månaden och styrs av hur mycket personen tjänar. Personer med väldigt låg inkomst kan därmed vara befriade från avgift.

Tidigare tog Oxelösund ut en avgift på 341 kronor per timme för boendestödet.

– Ofta har de här personerna inte så stor inkomst och då kan det vara lätt att prioritera något annat och välja bort det om det kostar, säger Haddon.

I Sörmland tas en avgift ut i Nyköpings och Katrineholms kommuner. Boendestöd är i dag den vanligaste insatsen för personer med psykisk ohälsa som socialtjänsten gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!