Oxelösunds kommun bygger ny minigolfbana – men saknar helhetsgrepp för Jogersöbadet

Oppositionspolitiker vill ta ett helhetsgrepp på Jogersöbadet i stället.

Oxelösund2016-12-14 19:00

Kommunstyrelsen har nyligen beslutat att Jogersö ska få en ny minigolfbana. 18 banor – som blir godkända för att hålla tävlingar med SM-status på. Till sommaren ska det återigen gå att putta spikrakt är det tänkt.

Det var dock inte en enig kommunstyrelse som fattade beslutet. Klas Lundgren (L), Stefan Johansson (M) och Dag Bergentoft (M) reserverade sig mot beslutet. Det sistnämnda menar att kommunen i stället ska ta ett helhetsgrepp om Jogersöbadet.

– Först behövs det en översiktlig behovsanalys kring Jogersö friluftsområde. En kostnadsuppskattning samt en investeringsplan och en prioriteringslista. Och jag är inte säker på att en minigolfbana skulle hamna överst på den listan, säger oppositionsråd Bergentoft.

Vi träffas vid den nuvarande minigolfbanan på Jogersö. Banorna är täckta med någon centimeter snö och det är verkligen inget väder för bangolf. Fyra av de 18 banorna har redan forslats bort, men de flesta av de andra går att spela på – om man inte har tävlingsambitioner.

– Jag kan inte bedöma om 1,6 miljoner kronor är rimligt för en minigolfbana. Däremot kan jag undra varför exempelvis campingen inte investerar själv i en bana. Antagligen för att en sådan investering riskerar att inte bära sig, fortsätter Bergentoft.

Men går inte det här att jämföra med andra sportanläggningar? Och skulle inte det här vara något som kunde gynna pensionärsidrotten?

– Vi ger bidrag till föreningsidrotten men då prioriteras idrott för ungdomar. Det här kanske skulle kunna vara för pensionärerna, men då kan man också fråga sig om det inte skulle kombineras med en boulebana.

Bergentoft lånar nyckeln till de gamla omklädningsrummen nere vid stranden. Ett av dem har blivit en lagerlokal, det andra innehåller ett strandcafé. De som vill byta om i ett avskilt rum har toaletterna att tillgå. Det är snarare här som han vill att man ska se över om det ska göras åtgärder.

– Grundläggande faciliteter som fräscha toalettutrymmen, möjlighet till ombyte och rustning och utveckling av bryggor är sådant som kan behöva inventeras. Bottensediment vid ett strandavsnitt är ett problem och måste åtgärdas igen. Den duk som är utlagd är åter synlig då sand försvunnit med vågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om