Oxelösunds kommun varnar för hårdare restriktioner

Kommunen ställer om delar av sin verksamhet efter de nya coronaråden och lägger mycket personligt ansvar på sina invånare.

"Det är nu det avgörs om vi är en del av lösningen eller en del av problemet", säger Oxelösunds kommunchef Johan Persson.

"Det är nu det avgörs om vi är en del av lösningen eller en del av problemet", säger Oxelösunds kommunchef Johan Persson.

Foto:

Oxelösund2020-11-07 10:00

– Det vi gör nu avgör om vi kan fira jul tillsammans med nära och kära och hur pandemin kommer att utveckla sig under vintern, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

– Det är ett stort ansvar som läggs dels på oss som kommun, dels på varje invånare i Sörmland. En hel del beslut måste man fatta själv: ska jag gå in i det här mötet, ska jag handla det här just nu, ska jag vistas i den här miljön. Det är nu det avgörs om vi är en del av lösningen eller en del av problemet, säger Oxelösunds kommunchef Johan Persson.

Det råder knappast något tvivel om att kommunledningen i Oxelösund vill peka på allvaret i situationen efter att Folkhälsomyndigheten infört nya allmänna råd för Sörmland. Om inte de nya restriktionerna som infördes i Sörmland under torsdagen får effekt i Oxelösund kan kommunen fatta egna beslut om de verksamheter man råder över.

– Vi följer det som händer i våra verksamheter. Om inte de här nya allmänna råden får effekter kan vi fatta egna följdbeslut. Det kan alla kommuner i Sörmland göra. Det här kan röra exempelvis biblioteket eller simhallen. Vi kan begränsa tillgängligheten ytterligare eller stänga helt. Om det behövs gör vi det, och sådana beslut kan komma redan nästa vecka, säger Johan Persson.

Oxelösunds kommun är även en stor arbetsgivare. Här har de beslutat att de som har möjlighet ska jobba hemifrån, men det bedöms att 80-85 procent av medarbetarna måste vara på plats fysiskt. Dels för att upprätthålla servicen, dels för att många arbetar med saker som inte går att genomföra på distans.

– Hemarbete bör ske när det medges. Raster och luncher bör förskjutas till olika tidpunkter och går det inte att hålla ett avstånd på minst 1,5 meter, då får man ha sin rast på det enskilda kontoret. Möten, utbildningar och konferenser kommer att ställas in, hållas digitalt eller bedrivas så att man kan hålla ett adekvat avstånd till varandra, säger Johan Persson.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S) pekar på att det är viktigt att de med viktiga samhällsfunktioner som behöver gå till jobbet, ges möjlighet att kunna göra det, vid exempelvis vabbande.

– De som har viktiga samhällsfunktioner behöver kunna fortsätta att göra sitt jobb på plats. Här tycker jag att man bör värdera det i sin familj. Den som kan bör vara hemma så att den som exempelvis jobbar inom hemtjänsten kan gå till jobbet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!