Oxelösundsbon Adi Ayman vet inte om han vågar gifta sig med sin flickvän som är kvar i Syrien. Orsaken är de långa handläggningstiderna för anhöriginvandring hos Migrationsverket – samt de nya, striktare reglerna som infördes i somras.
"Jag vet att Migrationsverket har fått kritik för detta tidigare, men i stället för att sänka väntetiderna har Migrationsverket ökat dem med mer än det dubbla. I nuläget är det 14–21 månaders väntetid för ett normalärende", skriver han i anmälan.
Den långa väntetiden när det gäller anhörig invandring berör minst sagt honom själv. Han tvekar nämligen på om han vågar gifta sig med sin flickvän som han är förlovad med.
– Hon är kvar i Syrien och jag är orolig. Vi har planerat att gifta oss, men jag vet inte om hon får komma hit, eller hur lång tid det kan ta innan hon får besked. Jag är väldigt orolig inför framtiden, berättar Adi Ayman.
– Jag är inte högutbildad, så jag har längre väg in på arbetsmarknaden. Jag vet inte hur det, eller de nya, striktare reglerna för anhöriginvandring påverkar, fortsätter Ayman som kom till Oxelösund i september för två år sedan och ursprungligen kommer från staden Hama i Syrien.
"Jag anser att Migrationsverket bryter mot de mänskliga rättigheterna samt Sveriges lagar och förordningar där det klart och tydligt framgår att den normala handläggningstiden, i 90 procent av fallen, inte skall överstiga nio månader. Jag tycker det dessutom är oerhört allvarligt och nonchalant att de inte har ändrat sina rutiner och sänkt handläggningstiderna, de har i stället ökat katastrofalt, trots tidigare kritik från JO", står det i anmälan.
Irene Sokolow är presskommunikatör på Migrationsverket och menar att det är svårt att bemöta kritiken då JO-anmälan är så pass generell.
– Vi har långa handläggningstider och det beror på att det kom rekordmånga hit i fjol, 163 000. Då fick vi flytta handläggare från andra verksamheter för att kunna ta emot asylsökande och pröva deras ansökningar. Med antalet som sedan får uppehållstillstånd, följer att vi också får fler ansökningar om uppehållstillstånd på grund av anknytning, alltså familjeåterföreningar, säger Sokolow.
Snittiderna för ett anknytningsärende, exempelvis familjeåterförening, är 300 dagar enligt Migrationsverket. Det vill säga betydligt kortare än 14–21 månader.