En möjlig förklaring till att äldrebrotten ofta kommer som i sjok kan vara att brottslingarna reser runt över hela Sverige och begår liknande brott, berättar Dennis Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Nyköping.
– När det börjar brännas på en ort drar de vidare till nästa. Vi vet inte att det är så det förhåller sig, men det är en kvalificerad gissning, säger han.
I Oxelösund och Stigtomta utsattes minst tre äldre personer under helgen.
En av de drabbade, en kvinna i 95-årsåldern i Oxelösund, blev uppringd av en person som sa att kvinnan hade vunnit pengar. Personen erbjöd sig sedan att komma hem till kvinnan och berätta mer om vinsten.
När personen lämnade bostaden var kontanter, smycken och ett ICA-kort försvunna.
En annan kvinna i Oxelösund fick besök av hemtjänsten – trodde hon. Men när gärningsmännen hade försvunnit saknades hennes portmonnä och ett bankkort.
Äldrebrotten i Oxelösund ägde rum under lördagsförmiddagen. Fallet i Stigtomta ägde rum på söndagseftermiddagen. Precis som i ett av Oxelösundsfallen uppgav gärningsmännen att de skulle utbetala en vinst.
Polisen misstänker att de tre brotten har ett samband med varandra.
– Med tanke på att ett liknande tillvägagångssätt har använts, så är det inte någon vågad gissning, säger Dennis Johansson.
För tillfället tycker att han äldre bör vara extra vaksamma innan de släpper in någon i sin bostad.
– Kräv legitimation. Både personal från hemtjänsten och representanter från lottbolag ska kunna legitimera sig, säger han.