Politiker misstänks ha svartbygge: Trott vi gjort rätt

Hon beslutar om bygglov och kan bötfälla kommuninvånare som inte sköter sig. Nu kan Annsofie Karlsson (M) själv ha ett svartbygge på sin tomt.

Annsofie Karlsson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund.

Annsofie Karlsson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund.

Foto: Jens Alvin

Oxelösund2024-09-08 06:43

Nyheten i korthet

  • Annsofie Karlsson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund, kan ha ett svartbygge på kommunal mark.
  • Enligt kommunens karta kan delar av Annsofie Karlssons poolhus, altandäck och plank ha byggts på kommunal mark. "Vi själva har inte byggt något nytt", säger hon.
  • Om byggnaden visar sig vara på kommunens mark kan fastighetsägaren bli tvungen att flytta eller ta bort delar av byggnaden och altandäcket.

Annsofie Karlsson är förtroendevald politiker och ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund. Där är hon ytterst ansvarig för att bland annat säga ja eller nej till byggnader eller att utdela sanktionsavgifter, böter, till de som slarvar med bygglov eller inte följer de regler och lagar som gäller.

undefined
Delar av poolhuset, vars nock sticker upp över planket och trädäcket hos miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande kan vara placerat på kommunens mark.

Annsofie Karlsson bor i en villa i kuststaden. På fastigheten finns bland annat en liten pool, trädäck och "poolhus", som hon själv säger. Poolhuset innehåller bland annat en reningsanläggning, men även trädgårdsredskap, förklarar hon.

Enligt kommunens egen karta över gällande fastighetsgränser med flygfoto från 2023 noteras att delar av poolhuset, altandäcket och planket står på kommunens mark, något som kallas anspråkstagande av kommunal mark.

Annsofie Karlsson är förvånad. 

– När vi köpte huset fick vi en garanti att allt var okej. Vi själva har inte byggt något nytt, säger hon och fortsätter:

– Vi har trott att vi gjort rätt.

Hon säger att man inte mottagit några klagomål från närboende.

Nils-Erik Selin är kommunens chef för miljö- och samhällsbyggnadskontoret. Han säger att kartan med flygfoto över fastighetsgränser är den karta kommunen förhåller sig till när man i ett första skede granskar fastighetsgränser och eventuella olagliga byggnader.

När han tittar på flygbilden över Annsofie Karlssons fastighet noterar han att en del av poolhuset "sticker ut".

– Det finns en viss felmarginal i kartorna, men får vi in en anmälan kan vi göra en ny mätning av fastighetsgränsen med mer förfinade metoder, säger Nils-Erik Selin.

SN erfar att en anmälan är gjord.

Eventuella åtgärder och utredning av ärendet handhar inte Oxelösunds kommun utan en annan kommun. Visar det sig att byggnaden är på kommunens mark kan, enligt Nils-Erik Selin, fastighetsägaren tvingas flytta byggnaden och altandäcket eller ta bort delar av dem.

undefined
Nils-Erik Selin, chef för miljö- och samhällsbyggnadskontoret.

Annsofie Karlssons företrädare på posten, Inge Ståhlgren (S) och Tommy Karlsson (S), har varit föremål för svartbyggen på sina respektive fastigheter. För Tommy Karlsson gällde det också en bit av ett altandäck till en pool.

Tommy Karlssons pooldäck gjorde nuvarande kommunalrådet Dag Bergentoft (M) upprörd.  

– Om det förhåller sig så här är det helsicke fel, speciellt om man är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Alla i kommunen har att förhålla sig till regler, sa han då.

Annsofie Karlsson säger att är det fel "då måste vi göra något åt det".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!