Rektorn: Maten räcker på D-skolan

I ett antal insändare som nyligen publicerats i SN berättar ett flertal elever om att skollunchen som serveras i D-skolan inte räcker. Rektorn menar att det var en engångsföreteelse – men är samtidigt stolt över sina elever.

Räcker skollunchen till alla? Enligt D-skolans rektor ska problemet vara åtgärdat efter ett matsvinnsprojekt som eleverna själva initierade.

Räcker skollunchen till alla? Enligt D-skolans rektor ska problemet vara åtgärdat efter ett matsvinnsprojekt som eleverna själva initierade.

Foto: Fredrik Ericsson

Oxelösund2019-04-08 11:40

"En gång fick vi pizza men några fick bara äta pizzasallad i stället för pizzan på grund av att mattanterna inte sparar mat åt oss". Det skriver några av eleverna i årskurs 5 på D-skolan i centrala Oxelösund i en insändare som publicerats i SN. Och de var långt ifrån ensamma. Det kom in många insändare från samma klass på temat att maten inte räcker.

Christer Lindahl är rektor på D-skolan. Han menar att det just i år rör sig om en engångsföreteelse.

– Det var en gång som det kokats för lite, så alla elever fick inte sin mat i rätt tid. Det gick att lösa på så sätt att det tinades upp en del frusna rester, så i slutändan fick de välja på lite fler rätter, säger han.

Flera elever vittnar dock i insändarna om att det skett flera gånger. Tidigare uppstod problemet mer regelbundet att elever blev utan skollunch och det konstaterades att det slängdes en hel del mat. Några elever uppmärksammade själva problemet och ett matsvinnsprojekt drogs igång. Enligt Christer Lindahl fungerar det fortfarande.

– Jag har gjort en tvåveckorsdrive och suttit i matsalen nu och har siffrorna framför mig på hur mycket som slängts. Matsvinnet per dag har gått från cirka tolv kilo till under 2,5 kilo. Problemet är snarare att det är svårt för köket att veta hur mycket mat de ska laga. Nu slängs det snarare mer mat av köket som aldrig ens hamnat på tallriken. Det är verkligen svårt att anpassa det här, säger han.

Lindahl berättar att han blivit stolt över att hans elever dels tagit tag i problemet med matsvinn själva – och att de skrivit insändare.

– Jag blir glad att eleverna har så bra SO-undervisning. Att man därför vet sina demokratiska rättigheter, till exempel att utan censur få uttrycka sin mening. När man läser argumenten, visar dessa på att alla förstår vikten med att äta mat, att inte få "soppatorsk". Kunskapen kring att skolan är viktig, att kunskaper är viktiga utifrån många olika perspektiv, i det korta perspektivet att uppnå målen i åk 5, i lite längre perspektiv, att få full behörighet inför gymnasievalen, säger han.

– Jag tror att de kan ha inspirerats av Greta Thunberg till att skriva insändare och att påverka genom att säga sin mening. Hon har verkligen visat att det går att nå fram även som barn.

Elever på D-skolan har reagerat på att maten inte alltid räcker. Rektorn menar att det är en engångsföreteelse, men är samtidigt stolt över sina elevers engagemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om