Rykten om tullar positivt för SSAB

Ryktena om att EU ska införa tillfälliga tullar på kallvalsad plåt från Kina fick börskurserna att rusa. Om ryktet stämmer kan det betyda mycket för SSAB.

OXELÖSUND2016-01-29 20:38

– Om det införs tullar är det väldigt positivt för europeisk stålindustri, säger Thomas Hörnfeldt som bevakar handelsfrågor på SSAB.

Kinas överproduktion av stål innebär stora problem för såväl SSAB som andra stålproducenter i Europa och i andra delar av världen. USA har redan infört tullar på kinesiskt stål eftersom det anses att priserna dumpas på ett sätt som stör konkurrensen. Ryktet att EU-kommissionen ska införa tillfälliga tullar på kallvalsad plåt gjorde att börskurserna steg i slutet av veckan på europeiska stålbolag. SSAB-aktien gick upp 7 procent på torsdagen, men backade något på fredagen.

– EU har inte officiellt sagt något än, men om det införs tullar är det bra för Europas stålindustri. Det betyder att EU har kommit fram till att Kina faktiskt har dumpat priserna.

Hela kinesiska ekonomin är i gungning och senaste två till tre åren har efterfrågan på stål i landet sjunkit kraftigt. Kina har under senaste tio åren flerdubblat sin stålproduktion och står i dag för hälften av allt stål som produceras i världen. Men stålproduktionen har inte minskat i takt med efterfrågan och Kina har nu en överproduktion som motsvarar mer än hela Europas stålkonsumtion.

– När efterfrågan på hemmamarknaden viker kraftigt öser Kina in subventionerat stål i Europa, säger Mathias Ternell, handelspolitisk chef vid branschorganisationen Jernkontoret.

2013 exporterade Kina ungefär 50 miljoner ton och i dag är siffran ungefär dubbelt så stor.
EU har till den 14 februari på sig att fatta beslut om tillfälliga tullar på kallvalsad plåt. Om det dröjer tills dess hinner innebörden inte tas med i SSAB:s årsbokslut som presenteras två dagar tidigare. 

Men trots att kallvalsad plåt bara står för fem procent av SSAB:s produktion har tullarna alltså stor betydelse för SSAB och hela europeiska stålmarknaden. De är ett tecken på att EU anser att Kina har dumpat priserna och att det behövs mekanismer som korrigerar den sneda konkurrensen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om