Så ska vraket tömmas på olja

Arbetet med att tömma vraket Lindesnäs utanför Oxelösund är igång. Undervattensfarkoster har skickats ned för att undersöka var slangar kan monteras för att tömma vraket på olja.

I april 1957 i snöblandat regn förliste Lindesnäs.

I april 1957 i snöblandat regn förliste Lindesnäs.

Foto: Riksantikvarieämbetet

OXELÖSUND2019-08-28 15:31

30 skeppsvrak längs Sveriges kust utgör en akut miljörisk, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Ett av dem är Lindesnäs.

Lindesnäs förliste för 62 år sedan i närheten av fyren Norra Kränkan. Lindesnäs var på väg från Nynäshamn till Norrköping och var lastad med 1700 kubik flygfotogen (olja) när fartyget gick på grund.

Kapten Tengberg hade tagit sikte på Hävringe och Grässkärens fyr, men förleddes av att den regntunga snön fastnat på Grässkärens röda sektor och signalerade vitt sken.

Strax före klockan fyra på onsdagsmorgonen den 17 april 1957 grundstötte Lindesnäs, vars djupgående var 4,7 meter.

En timme senare försvann Lindesnäs under ytan och har legat på cirka 70 meters djup sedan dess. Hela besättningen på tjugo man räddades.

– Vi visste hur mycket olja som var lastad på Lindesnäs och bara ett litet läckage uppstod när fartyget sjönk, säger Fredrik Lindgren, utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning, på Havs- och vattenmyndigheten.

Danska arbetsfartyget Vina, som bland annat var med vid bärgningsaktionen av ubåten där journalisten Kim Wall dödades, undersöker nu med undervattenfarkoster var man kan borra hål i skrovet för att tömma oljan. Runt fartyget har bojar placerats för att inga obehöriga ska störa arbetet.

När oljan omhändertagits ska den destrueras.

Arbetet med att tömma Lindesnäs beräknas pågå i en månad och kosta 21 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om