Skadestånd för trasigt däck prövas

I gruset som används för halkbekämpning i Oxelösund och Nyköping finns vassa stenar. Oxelösundsbon och året runt-cyklisten Claus Röyem menar att uppemot 30 däck per vecka kan skäras sönder på stenarna. Just nu prövas ett fall i Oxelösund där en privatperson vill ha skadestånd för sitt förstörda däck.

cykelbanorna_1.jpg

cykelbanorna_1.jpg

Foto:

Oxelösund2014-02-05 06:38

De vassa stenar som finns i gruset som används för halkbekämpning är ett stort problem för alla som cyklar under hösten, vintern och våren, tycker cykelentusiasten Claus Röyem. Ett sönderskuret däck får ofta kasseras på grund av skadan och ett nytt, dubbat cykeldäck av god kvalitet kan kosta upp emot 600 kronor, berättar han.

– Att behöva köpa flera sådana däck under en vinter blir dyrt för till exempel en pensionär.

Men det kan finnas en möjlighet för en cyklist som fått ett däck sönderskuret av vasst grus på cykelbanan att få ersättning för det förstörda däcket, säger Farid Ruhani, trafikingenjör i Oxelösunds kommun.

Farid Ruhani berättar att man nu har ett fall i Oxelösund där en privatperson har kommit med ett skadeståndskrav till kommunen för just ett sönderskuret cykeldäck, där skadan orsakats av vasst grus på en cykelbana. Skadeståndskravet har skickats vidare till kommunens försäkringsbolag.

– Så vi får se vad försäkringsbolaget kommer fram till i det är ärendet, säger Farid Ruhani.

Claus Röyem menar att det kan handla om runt 30 däck i veckan som går sönder på stenarna. Uträkningen bygger på uppgifter från en cykelverkstad i Nyköping som berättat att de tar emot i snitt två–tre sönderskurna däck per dag. Räknar man med att alla cykelverkstäderna i Nyköping och Oxelösund får in ungefär lika många sönderskurna däck blir det, lågt räknat, cirka 30 i veckan, har Claus Röyem räknat ut.

Claus Röyem cykelpendlar mest varje dag mellan Oxelösund och Nyköping, men har sedan han bytte till nya, kraftiga dubbdäck klarat sig från punktering.

– Men nu när det är full vinter kör jag med kraftiga dubbdäck med starkt punkteringsskydd. Risken att få punktering är störst i början av vintern, innan man har bytt till dubbdäck, och när vintern börjar ta slut. Då brukar det bli en period när man inte använder dubbdäck längre, men innan allt vintergrus är uppsopat.

Claus Röyem påpekar vidare att det inte bara är cyklister som drabbas av punkteringar vintertid på grund av vasst grus på cykelbanorna. Exempelvis handikappade som åker rullstol eller permobil kan också drabbas, säger han.

– Och då blir de verkligen stående och måste vänta på bärgning. Det är inte roligt om det skulle vara kallt och snöigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om