Skolstödjare anställs för att hjälpa hemmasittare

I Oxelösund håller man just nu på att anställa personal vars främsta uppgift är att öka skolnärvaron.

"Vi har inte den skolnärvaron som vi önskar på flera plan", säger Katarina Haddon som är förvaltningschef vid social- och omsorgsförvaltningen i Oxelösunds kommun.

"Vi har inte den skolnärvaron som vi önskar på flera plan", säger Katarina Haddon som är förvaltningschef vid social- och omsorgsförvaltningen i Oxelösunds kommun.

Foto: Magnus Grimstedt/Arkivbild

Oxelösund2021-04-21 16:30

– Närvaro i skolan kan se ut på olika sätt och att främja det kanske inte blir en traditionell skolgång alla gånger. Det unika i det här är att socialtjänsten och skolan arbetar tillsammans, säger Katarina Haddon som är förvaltningschef vid social- och omsorgsförvaltningen i Oxelösunds kommun.

Tidningen har tidigare skrivit om det politiska beslutet att avsätta en miljon kronor till skolstödjare varje år under 2021, 2022 och 2023.

– De ska jobba förebyggande för att de här barnen och ungdomarna ska må bra och få förutsättningar för ett gott liv. Att satsa på det här tidigt, i unga år, är helt avgörande, sa vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S) då.

Nu är tre personer som ska jobba heltid som skolstödjare på väg att anställas. Den nya rollen som skolstödjare ska inte förväxlas med de assistenter som tidigare funnits på skolorna.

– De ska påbörja sitt uppdrag nu och förbereda arbetet för att sedan börja arbeta med barnen när skolan börjar till hösten, säger Katarina Haddon.

Hur allvarligt är problemet med skolfrånvaro i Oxelösund?

– Det rör sig ändå om ett antal elever. Vi har inte den skolnärvaron som vi önskar på flera plan, säger Haddon.

– Det är ju skolplikt i grundskolan, men närvaron behövs även i gymnasiet. Vi önskar ju att man utbildar sig och kan vara självförsörjande när man är vuxen. Jag tror att det här handlar om att jobba med barn och föräldrar från den stund de blir föräldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!