1958 byggde fiskaren Elis Söderlund och hans familj rökeriet vid det som senare skulle bli Oxelösunds fiskehamn.
– Innan dess hade han rökt fisk vid kanalen, där man lossade fisk förr. Hans söner, Torsten och Östen, tog över. De åkte ut och fiskade själva, kom hem och rökte fisken och stod sedan och sålde den. Vilket liv, säger Kicki Orha om sina föregångare som knappast hade några fritidsproblem.
Hon blir nästa i raden av oxelösundare att driva rökeriet i fiskehamnen. Just nu är det en byggarbetsplats, men till juli är det tänkt att allt ska vara klart.
– Det ser ut som jag vet inte vad, men om en vecka ska vi öppna, säger hon, men verkar ändå ta det hela med ro.
Hon har en erfaren fiskare och fiskrökare att luta sig mot. Kjell-Åke Karlsson, som tog över rökeriet efter Söderlunds och har rökt fisk här sedan dess, med undantag från ett uppehåll sedan december förra året, kommer att jobba kvar.
– Jag ska driva rörelsen och Kjell-Åke står för själva tillverkningen. Samtidigt kommer han att lära upp oss, det är en lyx att ha honom med, säger Orha.
– Det här blir att gå tillbaka till grunden, som det var förr med en butik här i hamnen i stället för att sälja fisk från en buss på torget, säger Kjell-Åke Karlsson.
Kjell-Åke Karlsson kommer även att fiska en stor del av den fisk som kommer att rökas här. Just nu är det dock röding från en fjällsjö som lagts upp på en plåt i väntan på att rökas. I en skottkärra ligger vedträn från en upphuggen al. Verksamheten har tjuvstartat lite efter att beställningar kommit in.
– Vi kommer att ha så mycket lokal fisk som möjligt; sik, strömming, abborre och gös, fortsätter Kjell-Åke Karlsson.
Utanför håller ett par barstolar på att snickras ihop. En bardisk har tagit form.
– Här är det tänkt att man ska kunna äta en bit fisk med aioli eller liknande direkt på plats, säger Kicki Orha.