I slutet av 2022 gjorde SSAB en nedskrivning på 33,3 miljarder kronor av goodwill. Något som Nämnden för svensk redovisningstillsyn reagerade på. Nämnden lämnade senare över ärendet till Finansinspektionen, som nu har inlett en utredning.
"FI startar nu en undersökning för att se om SSAB har överträtt gällande redovisningsregler och om FI ska ingripa mot företaget" skriver de på sin hemsida.
Närmare bestämt kommer de att undersöka om ståltillverkaren överträtt EU-bestämmelser när det gäller tillämpning av "internationella redovisningsstandarder när det gäller upplysningar om nedskrivning av goodwill".
Goodwill kan beskrivas som ett värde som ett företag har, utöver dess faktiska tillgångar. Det kan exempelvis handla om dess rykte och status bland kunderna eller ett förväntat framtida kassaflöde.
SSAB slår dock ifrån sig. I ett pressmeddelande skriver de att de "vidhåller att nedskrivningen redovisades i enlighet med relevanta riktlinjer och rekommendationer".
Per Hillström, som är ansvarig för investerarrelationer på SSAB, berättar att det mestadels har att göra med förvärven av ståltillverkare i USA och Finland som SSAB gjort.
– 2007 förvärvade vi Ipsco i USA och 2014 Rautaruukki i Finland. En av effekterna av förvärven är att det uppstår goodwill i redovisningen. Nedskrivningsbehovet av denna post prövas årligen. En nedskrivning påverkar inte skatten, det är inte så att vi fått betala mindre skatt på grund av det här, säger han.
FI är den myndighet som är ytterst ansvarig och dessutom har befogenhet att ingripa mot överträdelser i sådana här ärenden. Ellen Pileblad är kommunikatör på FI.
– Vi gör en prövning av om SSAB har överträtt de aktuella reglerna. Denna prövning kan utmynna i att vi ingriper mot dem. Vid beslut om erinran har FI möjlighet att besluta att företaget ska betala en sanktionsavgift. Vi får även förelägga ett företag att göra rättelse om information som har offentliggjorts är ofullständig eller innehåller väsentliga fel, säger hon.
FI har även möjlighet att förelägga ett företag att göra rättelse om information som har offentliggjorts är ofullständig eller innehåller väsentliga fel.
Varför är det viktigt att undersöka en sådan här sak?
– Att företag följer dessa regler om regelbunden information är centralt för att säkerställa ett gott investerarskydd, säger Ellen Pileblad.