SSAB: Vi kan tvingas stänga koksverket

SSAB:s koksverk i Oxelösund släpper ut för mycket stoft och begär dispens från EU:s nya utsläppsregler. Enda sättet att följa de nya reglerna i tid är att stänga koksverket och därmed hela verksamheten i Oxelösund, hävdar SSAB.

OXELÖSUND2016-02-05 19:33

Om en månad, den 8 mars, träder EU:s miljökrav på industrin i kraft och först ut är järn- och stålbranschen. SSAB och andra stålverk måste från och med då hålla sig under vissa gränsvärden genom att använda sig av bästa tillgängliga teknik. För Oxelösund ligger svårigheten i det mer än 50 år gamla koksverket som släpper ut alldeles för mycket stoft, enligt EU:s gränsvärden.

För komma ner i rätt nivåer krävs insatser som tar fem år, bedömer SSAB, som vill ha dispens från den delen av direktivet. Om mark- och miljödomstolen inte ger dem dispens är enda alternativet att stänga koksverket för att komma ner i rätt nivåer. Det skulle i princip innebära en stängning av alla SSAB:s anläggningar i Oxelösund och kostnaderna för det skulle ligga på någonstans kring 10,5 miljoner kronor per dygn.

För fyra år sedan meddelade Bryssel att underlagen om bästa tillgängliga teknik skulle bli skarp lagstiftning i mars i år. För kort varsel anser SSAB.

– Det gick för fort, säger Kristina Branteryd, miljöchef på SSAB i Oxelösund.

– Vi har försökt och gjort en hel del, men det finns ingen quick-fix.

Om SSAB får dispens till 2020 finns tre olika alternativ för att komma ner under gränsvärdena som SSAB ska utreda.

Hinner ni tills 2020?

– Ja, det är planen. Det har företaget åtagit sig att göra.

Sedan SSAB lämnade in sin ansökan om dispens i slutet av 2014 har Naturvårdsverket krävt ytterligare underlag för att bedöma om dispens kan ges, men saknar fortfarande viss information.

– Vi har förlorat lite tid. Vi hade önskat att frågan hade kunnat avgöras tidigare. De åtgärder som behövs om dispens inte medges tar lång tid att genomföra, säger Kerstin Gustafsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Det nya gränsvärdet på max 20 milligram stoft per kubikmeter är inte orimligt, enligt Naturvårdsverket, då andra anläggningar i Europa klarar att hålla sig under det.

Enligt SSAB handlar det inte om några stora uppsläpp från just den här källan.

– Det är ingen jättefråga. Det är inte en stor miljöfråga i sig, mer en juridisk fråga, säger Kristina Branteryd på SSAB.

Men där håller inte Naturvårdsverket med.

– Stoft i omgivningsluft är generellt ett hälsoproblem. Hur mycket beror på hur stora partiklar det handlar om, ju mindre desto farligare, och vad de innehåller. I det här fallet finns också andra ämnen vars utsläpp troligen skulle minska om åtgärder genomfördes, säger Kerstin Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om