Tillstånd sökt för ny gigantisk vindkraftpark

Knappt har lokalpolitikerna hunnit avisera att de kommer säga nej till Långgrund, innan en ansökan om nästa gigantiska vindkraftpark lämnats in. Det handlar nu om uppemot 166 flytande vindkraftverk.

Såhär skulle ett av de flytande vindkraftverken kunna komma att se ut, men någon modell är inte bestämd än.

Såhär skulle ett av de flytande vindkraftverken kunna komma att se ut, men någon modell är inte bestämd än.

Foto: Freja offshore

Oxelösund2023-10-31 19:19

Det har varit ett stort fokus på Svea vinds projekt Långgrund den senaste tiden. När det projektet ser ut att röstas bort av lokalpolitikerna i Sörmland har ett annat företag lämnat in en ansökan. Freja offshore vill bygga den flytande vindkraftparken Dyning längre ut till havs, 4,5 mil från Oxelösund. De räknar på att den ska kunna tillföra 10 TWh el till det svenska kraftnätet, vilket är något mer än dagens årsförbrukning i Östergötland och Sörmland.

– Vi har sökt för att kunna bygga 166 vindkraftverk med en maxhöjd på 350 meter. Sedan söker man alltid i överkant, min gissning är att det snarare rör sig om 300 meter höga verk i slutändan, säger Magnus Hallman som är vd för Freja offshore.

undefined
Magnus Hallman är vd för Freja offshore som vill bygga en gigantisk park av flytande vindkraftverk mellan Oxelösund och Gotland.

Till skillnad från Långgrund ligger Dyning utanför territorialvattengränsen, i Sveriges ekonomiska zon, och därmed kan inte de närmast berörda kommunerna lägga in sitt veto. I det här fallet går ansökan i stället till klimat- och näringslivsdepartementet och det är regeringen som hanterar ärendet.

Den norra spetsen av den planerade parken ligger 4,5 mil från Oxelösund och den ostligaste fem mil från Gotland.

– Förhoppningsvis kommer någon av länsstyrelserna få i uppgift av regeringen att kommunicera med de lokala myndigheterna och kommunerna. Jag tror inte att någon kommer att bli frånkörd i den här processen. Vi vill ha en bra dialog då vi planerar att bygga det här själva och sedan drifta det. Då behöver vi en långsiktig relation med lokalsamhället, säger Magnus Hallman.

undefined
Ansökan om att få bygga vindkraftparken Dyning har skickats in. Får bolaget tillstånd kan det bli uppemot 166 vindkraftverk med en maxhöjd på 350 meter här.

Om allt går som ni vill och ni får tillstånd till det här – hur ser tidsplanen ut då?

– Det är väldigt tidigt i processen och det är rimligt att vara ödmjuk inför det. Jag skulle tippa på att tillståndsprocessen kan vara klar inom 18–30 månader. Om allt sedan skulle kunna gå riktigt fort kan vi kanske ha en första inkoppling av de första verken till elnätet i slutet av 20-talet.

Hur mycket kommer det här att synas från Oxelösund?

– Om en person med riktigt bra syn står i Oxelösund en dag med klar sikt kan de anas. Vi har tittat på de ansökningar som gjorts när det gäller kustnära vindkraftverk och här är acceptansen rätt låg. Förhoppningsvis stör de här verken, som är planerade betydligt längre ut, omgivningen mindre.

undefined
Försvarsmakten är en av alla parter som kommer att ha åsikter om projektet,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!