Norska företaget Geminor planerar att på sikt fragmentera maximalt 90 000 ton sopor i en ny anläggning i hamnen i Oxelösund. Under en uppstartsperiod är hanteringen tänkt att inte överstiga 10 000 ton per år, vilket skulle innebära att verksamheten då bara är anmälningspliktig. Peter Lantz anser dock att verksamheten riskerar att ge sådana olägenheter i form av lukt eller föroreningar att Geminor bör föreläggas att söka tillstånd direkt och att fragmenteringen inte får påbörjas förrän tillståndet är klart.
Peter Lantz föreslår i en tjänsteskrivelse till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att nämnden ska förelägga Geminor att direkt ansöka om tillstånd för den planerade importen och fragmenteringen av sopor. Föreslaget motiveras med att en tillståndsprövning kräver en bättre och mer heltäckande utredning av bland annat försiktighetsåtgärder och ger även alla sakägare en möjlighet att ha synpunkter på den planerade verksamheten. Motstående intressen kan belysas och en allsidig bedömning kan göras, framhåller Peter Lantz i skrivelsen.
Ärendet med förslaget att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ska förelägga Geminor att direkt ansöka om tillstånd för sophanteringen i Oxelösunds hamn skulle egentligen ha behandlats vid det sammanträde som nämnden har i dag, onsdag, men lyftes ut från dagordningen och har ersatts av en information till nämndens ledamöter om Geminors planerade verksamhet i Oxelösunds hamn.
Inge Ståhlgren (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, förklarar att ärendet lyftes ut för att det ansågs nödvändigt att nämndens ledamöter först blir ordentligt insatta i Geminors planer.
– Så själva ärendet om Geminors planer i hamnen kommer upp på nämndens sammanträde i december i stället, säger Inge Ståhjgren.
Om miljö- och samhällsbyggnadsnämnden går på Peter Lantz' förslag och beslutar att Geminor ska lämna in en tillståndsansökan och få den godkänd innan verksamheten i Oxelösunds hamn får inledas lär det innebära att starten för fragmenteringen skjuts framåt. Geminors plan var annars preliminärt att komma igång i början av 2016.
Gunnar Ljungqvist, jurist vid länsstyrelsens miljöprövningsdelegation i Uppsala, som även hanterar miljötillstånd i Sörmland, säger att det inte går att sia något om handläggningstiden för enskilda ärenden, men tillägger:
– Från det att ett ärende är komplett är vårt mål att ha ett beslut inom sex månader.