Andra komplikationer tillstötte, vilket ytterligare försämrade hans hälsa och ledde till att han avled i vintras.
Inger Eriksson sitter på altanen till villan och berättar om den förändring det innebar i hennes och maken Anders liv när han blev sjuk och de behövde hjälp av hemtjänsten. Hjälpbehovet var stort.
– I samband med hemkomsten från sjukhuset informerades vi om att vi själva fick bestämma när hjälpen skulle komma, vilket lät bra, men det stämde illa, säger Inger Eriksson.
Hon berättar att första sommarens hemtjänst blev en förvirrad tid med över 40 olika personer från hemtjänsten som kom för att hjälpa maken. Ganska ofta med förseningar, som inte meddelades. Tyvärr var också många outbildade, tillägger Inger Eriksson.
– Vi kände vanmakt men beslutade oss för att ta kontakt med högre chefer inom socialförvaltningen. Det blev flera möten under åren, men man lyssnade på oss och det blev bättre och bättre. Man ringde och talade om eventuella förseningar och andra ändringar. Övrigt samarbete gick smidigare. Hemtjänstpersonalen uppskattade att vi hade vänt oss till deras chefer för, som de själva sa, ingen lyssnar på oss.
Inger Eriksson berättar att det har varit kaos med chefer som slutat och ersatts av nya, vilket skapade stor oro hos personalen. Hon återkommer till att personaltillgången ibland begränsade valmöjligheterna då det var för få i tjänst på grund av sjukskrivningar.
– Anders kunde inte förflytta sig eller vända sig i sängen och behövde hjälp med både läggning och upptagning plus personlig hygien och klädsel. Hemtjänsten kom tre gånger under dagen och till att börja med två gånger per natt. Det blev cirka 100 timmars hjälp per månad, vilket var värdefullt. I och med att vi fick en så kallad stålift efter en tid så kunde vi avvara hjälpen på kvällen, eftersom vi klarade den på egen hand och faktiskt kunde lägga oss när vi själva ville. Det var årets julklapp! berättar Inger Eriksson.
Övriga hjälpmedel som rullstol, ramper och trapphiss ordnades snabbt av kommunen, tillägger hon.
– Vi blev nöjda med hemtjänsten till slut, avslutar Inger Eriksson. Min personliga åsikt, som även delades av Anders, är dock att i ett demokratiskt samhälle, där vi är vana att själva få besluta och även få ansvara för den senare delen av våra liv, borde det vara en självklar rättighet att ha möjlighet att välja utförare i hemtjänsten.