Tråkigt – men väntat

Tråkigt, men ändå väntat. Det var den känsla som både anställda och företagsledningen förmedlade efter fredagens besked om att 150 arbetare och 80 tjänstemän på SSAB i Oxelösund varslas om uppsägning.

SSAB-varsel _068.jpg

SSAB-varsel _068.jpg

Foto:

OXELÖSUND2016-02-12 19:13

– Någonstans var det ganska väntat, säger Örjan Levin som jobbar i metallverkstaden på SSAB. Han är på väg tillbaka från lunchrasten tillsammans kollegan Freddie Ledberg.

– Sett till hela koncernen så är det inte ett gigantiskt varsel. Men det är klart att det är lika tragiskt ändå, jag har ju själv fått gå förut så jag vet hur det känns. Man går och väntar på besked, säger Freddie Ledberg som jobbat på SSAB i 7 år.

Totalt rör det sig om 465 tjänster som kan försvinna i Norden, varav 415 i Sverige. Det är framför allt Oxelösund och Borlänge som drabbas hårdast av varslen.

Varseltiden är sex månader och i slutet av maj hoppas ledningen att alla berörda ska ha fått besked. Tillsammans med de fackliga organisationerna ska ledningen nu utforma en ny organisation och bemanna den. När det är klart vet man vilka personer som sägs upp.

Under vilka former de anställda kommer att avsluta sina anställningar och hur många som kommer att erbjudas frivilliga avtal vill Jacob Sandberg, platschef på SSAB i Oxelösund, inte sia om.

– Det är för tidigt att säga nu, men troligtvis hela skalan.

En överproduktion av stål på marknaden ses som en bakomliggande orsak till ståljättens dåliga resultat senaste tiden. Men från företagets håll menar man dock varslen inte är en drastisk åtgärd för att möta de stora förlusterna i slutet av 2015. Det är snarare en planerad åtgärd sedan SSAB:s köp av finska Rautaruukki.

– Det var ingen panikåtgärd på det sättet. Sedan samgåendet med Rautaruukki har vi jobbat med olika synergieffekter. Vi behöver inte göra allt överallt och vi kan jobba på smartare sätt, säger PO Stark, divisionschef för Special Steels som innefattar anläggningen i Oxelösund.

SSAB i Oxelösund har jobbat med ett effektiviseringsprogram sedan ett år tillbaka och varslet är en del i detta och hade troligen kommit ändå, enligt PO Stark.

– Varslet är inte en följd av det fjärde kvartalets resultat, utan något vi måste göra för att vara effektiva och konkurrenskraftiga.

Enligt platschef Jacob Sandberg ger specialstålets varumärken bolaget många fördelar, men en effektivisering av verksamheten är ändå nödvändig, säger han.

– Vi behöver reducera våra kostnader och öka resultaten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om