Trött nattpersonal bidrog till olyckan när Kertu gick på grund vid Landsort

Trötthet hos lotsar, en operatör på Sjöfartsverket samt befälhavare på fartyget var en orsak till fartyget Kertus grundstötning.

Oxelösund2016-11-30 16:56

I slutet av oktober 2014 gick bulkfartyget Kertu på grund vid Landsort sydost om Trosa. Det var hårt väder och fartyget började läcka olja och tog in vatten i lastrummet efter grundstötningen. Efter en livräddningsinsats, där sju besättningsmän togs över till Kustbevakningens fartyg, kunde Kustbevakningen tillsammans med befälhavaren och maskinchefen börja pumpa ur vattnet ur båten som sedan fick söka nödhamn i Oxelösund.

Där var man först var orolig för att fartyget skulle sjunka inne i hamnen och blockera trafiken. Fartyget kunde dock repareras för att sedan lämna hamnen efter några veckor.

Nu har Statens haverikommission kommit med sin rapport. Bland annat konstateras det att kommunikation och överlämning mellan lots och befälhavare var bristfällig i slutskedet av lotsningen – och en direkt bidragande orsak till grundstötningen.

"Bidragande orsaker var att det inte skedde någon vägledning från lotsbåten och att det förekom brister i VTS målföljning (sjötrafikinformation och service till sjötrafiken i hårt trafikerade eller miljökänsliga områden), samt i viss mån det faktum att lotsen, befälhavaren och VTS-operatören var trötta", står det i Haverikommissionens rapport.

Flera myndigheters agerande har granskats av Haverikommissionen. I rapporten står det bland annat att Oxelösunds kommun saknade handlingsplaner och riskanalyser för att ta hand om bränder samt kapsejsade och sjunkande fartyg inom hamnområdet.

"Oxelösunds hamn hade däremot identifierat ett antal relevanta fartygsrisker, dock inte fartygsbrand, vilket också är en risk som bör beaktas", står det i rapporten.

Haverikommissionen anser även att Transportstyrelsens agerande i inledningsskedet försvårade händelseförloppet. Rutiner som inte följdes bidrog till att Kertu var nära att sjunka. Man pekar även på att samarbetet mellan myndigheterna bör bli bättre.

"Det finns ett behov av samverkansövningar för alla inblandade myndigheter i händelse av större fartygsolycka", står det i rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om