– Det går bra, det är full fart!
Med rop, tutor och ramsor i bakgrunden rapporterade Jimmy Gustavsson, ordförande i Metall-klubben på SSAB i Oxelösund, från måndagens demonstration över telefon. Tillsammans med 3 500 andra europeiska stålarbetare marscherade han på Bryssels gator för att protestera mot dumpade kinesiska stålpriser.
– Kina är den största boven, som med statliga pengar dumpar priserna. Stålindustrin i hela Europa blir lidande.
Så sent som i fredags, samma dag som SSAB presenterade en miljardförlust för 2015, meddelade Bryssel att provisoriska tullar införs på kinesisk kallvalsad plåt. Ett välkommet besked för hela europeiska stålbranschen. För SSAB:s del står den kallvalsade plåten bara för en liten del av den totala försäljningen, men symboliskt är det viktigt att EU-kommissionen signalerar att den anser att kinesiska staten har subventionerat stålindustrin som därmed kan exportera sitt stål till Europa till dumpade priser.
Och det var just mot det med statsstöd subventionerade kinesiska stålet som stålarbetarna marscherade i Bryssel i går. Väl framme i Schumann-rondellen framför EU-kommissionen lade de hjälmar på hög mitt i rondellen som en symbol för alla jobb som försvinner i europeisk stålindustri.
– De ska symbolisera risken i borttappade jobb. Den är påfallande och vi ser redan nu hur jobb försvinner i konkurrensen med Kina, säger Bo-Erik Pers, VD på branschorganisationen Jernkontoret.
Vart femte jobb har försvunnit i europeiska stålbolag sedan det billiga kinesiska stålet har kommit in på marknaden, enligt europeiska branschorganisationen Eurofer.
I fredags meddelade EU-kommissionen också att den inleder en utredning av tullar på varmvalsad grovplåt, varmvalsad tunnplåt och sömlösa rör. Och här börjar det ha någon konkret betydelse för SSAB. Varmvalsad grovplåt, som produceras i Oxelösund, och tunnplåt (Borlänge) står för över hälften av SSAB:s intäkter.
– Då kan det få lite effekt, det här är betydligt större, säger Thomas Hörnfeldt som bevakar handelsfrågor på SSAB.
Visserligen går det inte tillräckligt fort när EU:s kvarnar mal, påpekar han. Nu har kommissionen nio månader på sig att fundera på ifall provisoriska tullar ska införas på de tre produktgrupperna. Och därefter ytterligare sex månader att besluta om definitiva tullar som kan gälla som mest i fem år. Men återigen, den symboliska betydelsen är stor.
– Effekter kan man se på marknaden redan tidigare, säger Thomas Hörnfeldt.
– Det här minskar definitivt risken att vi måste investera i USA i stället för i exempelvis Oxelösund.