Va-ledning till Oxelösunds skärgård

Här är 34 fritidshusägare som betalar 170 000 kronor inte för att de måste utan vill anslutas till Oxelösunds va-nät. – Vi hade en tanke att kommunen kunde göra det här, men det hade vi inte mycket för, säger Gunnar Järleby.

OXELÖSUND2015-11-19 12:43

Han har fritidshus på ön Jogers-Bergö mellan Femöre och Jogersö. Den har han haft i decennier. Under alla år har han och alla andra på ön haft så kallat sommarvatten, det vill säga vattnet har kopplats in på våren och stängts på hösten. Toalett har varje fastighetsägare skött efter eget tycke och smak.

Efter att Oxelösunds kommun detaljplanerar för fler och fler områden och bygger ut vatten- och avloppsnätet har fler fritidshusområden anslutit sig. En del har tvångsanslutits, som på Västra Femöre. Flera protesterade över det och kostnaden, 130 000-150 000 kronor.

Och så länge va-ledningen är inom kommunens verksamhetsområde är kommunen huvudman och ansvarig och då ska alla fastigheter anslutas, uppger Ulf Karlsson, avgående va-chef i kommunbolaget Oxelö energi.

Men fastighetsägare på Jogersö-Bergö ingår inte i verksamhetsområdet.

Fastighetsägarna ville dock ansluta sig. Så de tog saken i egna händer. Kommunen kontaktades om anslutning, i närheten av barnkolonin på Västra Femöre. En 400 meter lång slang läggs på botten till ön. Därefter krävs en cirka 1,5 kilometer slang runt hela ön och vid varje fastighetsgräns ombesörjer respektive fastighetsägare inkoppling i husen.

Anslutningen till va-nätet görs av miljöskäl, för att möjliggöra året runt-boende och framför allt för att förlänga säsongen, förklarar Gunnar Järleby, ordförande i samfälligheten på Jogersö-Bergö.

Som det är nu tvingas fritidshusägare till exempel att ta med sig vatten ut till ön när sommarvattnet är avstängt.

Arbetet med va-ledningen ska påbörjas inom kort. Sedan tidigare har fritidshusägare på bland annat Käntingen och krokholmen anslutit sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om