Skepsis mot vaccinet spridd inom vården

I Oxelösund är närmare var tredje person inom vården skeptisk till att ta vaccinet.

"Anledningar till att man inte vill ta vaccinet eller vänta kan handla om allergi, graviditet eller att man är orolig för biverkningar", säger Kristina Tercero är verksamhetschef för äldreomsorgen i Oxelösund.

"Anledningar till att man inte vill ta vaccinet eller vänta kan handla om allergi, graviditet eller att man är orolig för biverkningar", säger Kristina Tercero är verksamhetschef för äldreomsorgen i Oxelösund.

Foto: Oxelösunds kommun/TT

Oxelösund2021-01-28 07:30

Upplevelsen inom vården i Oxelösund är att drygt 30 procent är osäkra på om de ska ta vaccinet i Oxelösund, enligt Kristina Tercero som är chef för äldreomsorgen.

– Det varierar, men det är fler som vill ta vaccinet än de som inte vill. Anledningar till att man inte vill ta det eller vänta kan handla om allergi, graviditet eller att man är orolig för biverkningar och vill vara försiktiga och avvakta för att man inte riktigt vet om man vill ta det, säger hon.

Totalt har kommunen drygt 400 anställda inom vården. Det innebär att drygt 120 personer inte har bestämt sig eller bestämt sig för att inte vaccineras.

– Vi har inte haft en diskussion om att omplacera personal. Vi är en liten kommun så vi har inte så stora möjligheter till omplacering. Vi får se om vi behöver fundera i de banorna efter att vi har sett hur många som har tackat ja och hur många som har tackat nej till vaccinet. 

I andra delar av landet har debatten om att förflytta personal mellan avdelningar om de inte vill ta vaccinet blossat upp. Men det menar fackförbundet Kommunal kan bli svårt att genomföra.

– Man kan inte tvinga någon att ta vaccinet. Absolut inte. Jag har inte fått bilden av att många inom vården inte vill vaccinera sig. Men det kan nog vara väldigt olika på olika orter, säger Catarina Eriksson, avdelningsordförande för kommunal i Sörmland, Östergötland och på Gotland.

Frågan om man som arbetsgivare tillåts flytta en eller flera anställda mellan avdelningar för att de inte vill vaccinera sig är en fråga som fackförbundet ännu inte behövt diskutera.

– Det är knepig fråga att svara på, det beror alldeles på. Oberoende av om man har vaccinerat sig eller inte så är det skyddsutrustning som gäller. Om det är rätt eller fel skulle man behöva ta ställning till utifrån fall till fall.

I vanliga fall brukar omplaceringar ske under andra omständigheter.

– Omplacering brukar man ta till om man till exempel har varit sjukskriven en längre tid och inte kan utföra uppgifterna på det arbetsstället. Det är heller inte speciellt vanligt.

Karin Lindgren är verksamhetschef för äldre- och demensboenden i Nyköpings kommun. Hennes bild av inställningen till vaccinet är övervägande positiv.

– De flesta är positiva, sedan finns det alltid någon som inte vill. Men det är lite tidigt att säga hur många som vill ta det än och det förs ingen sådan kontroll.

Hur ser ni på att eventuellt förflytta personal som väljer att inte ta vaccinet. Har ni diskuterat det?

– Nej, det har vi inte. Det har inte varit någon sådan fråga. Det skulle nästan bli som en bestraffning om man inte skulle ta det. Då får man jobba på som vanligt med hygienrutiner.

I Trosa har man hittills inte fått några indikationer på att vårdpersonalen inte skulle vaccinera sig. Snarare har reaktionerna varit lika de som finns i Nyköping.

– Det är många som är väldigt sugna på att få vaccinet. Vi har inte fått en enda rapport om att vårdpersonal som inte vill ha det, säger Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef i Trosa kommun.

I kommunen har diskussionen lyfts om att eventuellt omplacera vårdpersonal som inte vill ta vaccinet – men i nuläget är det inte aktuellt.

– Det får vi självklart acceptera. Men det kan vara så att vissa arbetsplatser, till exempel om man jobbar med äldre, kan bli förflyttad för att skydda de äldre. Vi har inte tagit något ställningstagande om det går, men det är så man har resonerat, säger han. 

Covid-19 fakta

Under vecka två testades 200 844 personer för covid-19 i Sverige. Det är den senaste statistiken som Folkhälsomyndigheten har presenterat. 

33 348 personer hade också antikroppar för covid-19 under vecka två. 

Totalt har 94,6 miljoner personer smittats över hela världen. I Sverige är siffran uppe på 560 472 personer.

192 700 personer hade vaccinerats 26 januari.

11 425 personer har avlidit. 

Flest dödsfall har rapporterats bland personer som är över 70 och uppåt.

Källa: Folkhalsomyndigheten.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!