Tre stora nätstörningar påverkade SSAB:s anläggning i Oxelösund. Delar av produktionen kom igång först under torsdagskvällen.

– Det var rejäla strömstörningar som slog ut en hel del hos oss. Vi har tre kraftledningar som går till oss och två av dem levererade inte ström. Det gjorde att vi inte kunde starta valsningen, som är mycket elintensiv, säger Sari Heikkinen som är kommunikationsansvarig på SSAB Oxelösund.

– När vi får ett strömbortfall blir det stökigt i produktionen. En del maskiner måste startas om och det tar lite tid. Våra system är dimensionerade för att klara åskoväder, men det här var väldigt extremt, det som kom in. Det tror jag att alla märkte. Vi klarade oss utan personskador och blixten slog inte ner på vårt område, fortsätter Heikkinen.

Vattenfall felsökte under torsdagen och lyckades åtgärda problemet.

– Det här är ovanligt. Men det svajar för ofta när det åskar, det måste vi diskutera både internt och med vår elleverantör Vattenfall, sa SSAB:s platschef Jacob Sandberg i en intervju med SVT.

SSAB startade igång sin egen kraftstation, men den räcker inte för den elintensiva valsningen som stod still fram till klockan 19 på torsdagskvällen.

– Sådant här är kostsamt, men jag törs inte säga hur mycket. Bedömningen är dock att det inte kommer påverka produktionen eller leveransen av plåt nämnvärt. Vi har en del ämnen på lager och kommer att kunna köra ikapp, säger Heikkinen.