– När det är sådana här oroliga tider och när samhällsstrukturerna blir svårbegripliga så tror jag att ha makt över att framställa lite egna grönsaker är hoppingivande. Om du känner att jag har kontroll på min egen balkong, kolonilott eller tomt så ger det en bra känsla av att klara sig, berättar Benita Hedman Runesson.  

Sedan 2010 har Benita Hedman Runesson och Tony Edberg tillsammans drivit Hälsoträdgården Lunden i Oxelösund. Trädgården består av tre växthus med olika plantor. Under våren kommer Benita Hedman Runesson tillsammans med Folkuniversitet hålla i kurser i hållbart odlande. 

– De här kurserna handlar om att odla hållbart och det är det som vi brinner för. I det ingår både ekologiskt och ekonomiskt tänkande och det är ett jättebra sätt att knyta ihop kulturellt. Alla kulturer har ju odling gemensamt. 

Artikelbild

| På Hälsoträdgården ryms alltifrån blommor till grönsaker.

Benita Hedman Runesson har jordbruksutbildning, trädgårdsmästarutbildning och lärarutbildning. 

– Folkuniversitetet annonserade efter kursledare och då tänkte jag så här, att jag är bra på att odla och förmedla det pedagogiskt. Men Folkuniversitetet är helt nytt i Nyköping och Oxelösund och har väl inte hittat kanaler ut så vi har inte fullt på alla kurser. 

Trädgården riktar sig till sjukskrivna som är i behov av rehabilitering. Under somrarna är det en handelsträdgård för allmänheten. 

– Jag har länge odlat mat men blommor tyckte jag var rätt fånigt förr. Men nu odlar jag blommor också. Jag har också jobbat med miljörörelsen i många år så det är något som ligger mig varmt om hjärtat. 

Artikelbild

| I växthuset är även kursdeltagarnas sådder.

Benita Hedman Runesson tycker att allt fler personer utvecklat ett intresse för odling.

– Jag tycker intresset för odling har ökat speciellt bland unga. Det är väldigt många ungdomar som kommer hit och vill ha hjälp med odling av något slag och väldigt mycket odling av sådant som man kan äta. Jag tror att den yngre generationen är mycket mer medveten om vad de stoppar i sig. 

Artikelbild

| Många olika sorters växter får plats i växthuset.

– Vi pratar ju mycket om att inte tillföra främmande ämnen, vi använder inga kemiska medel eller konstgödsel utan bara naturliga ämnen.

Förutom kurser i hållbar odling av grönsaker och sommarblommor hålls även en kurs i betonggjutning senare i vår. Med kurserna hoppas Benita främst sprida odlarglädje till fler. 

Artikelbild

| Växthuset värms upp av fjärrvärme från SSAB.

– Det är en sådan känsla att sätta ett litet frö och sen kommer det upp hur mycket som helst. Det är väldigt tillfredställande.