Den senaste tiden har vildsvinen hittat till Oxelösunds brukshundsklubb. Och bit för bit har marken bökats upp av grisarna som letar efter mat.

– De har förstört vår träningsplan. Den har blivit mer och mer uppbökad den senaste tiden och nu vågar jag knappt åka dit och titta. I söndags var det illa och i måndags ännu värre, säger Mia Nilsson som är vice ordförande för Brukshundsklubben.

– Cirka 30 vildsvin har under veckan bökat sönder och förstört appellplanen på Oxelösunds Brukshundklubb. Otäckt att vara där tycker medlemmarna, säger kassören i klubben, Kerstin Björklund.

Artikelbild

Brukshundsklubbens träningsplan har bökats upp av vildsvin på jakt efter mat.

Såhär såg det ut under torsdagseftermiddagen

Uppskattningen kommer från en person som har jaktarrende i området. Mia Nilsson berättar att de räknat till elva vildsvin och kan inte minnas att hon sett så mycket av den varan i Oxelösund tidigare.

– Från att ha hållit till vid Oxelösunds skjutbana har de hittat hit också.

Hur påverkar det här er verksamhet?

– Vi har ingenstans att hålla kurser. Nu är hindren borttagna från agilityplanen, men till våren tas de fram igen och då kan vi inte vara där heller, säger Mia Nilsson.

En lösning som de ser på sikt är att sätta upp elstängsel.

– Vi ringde länsstyrelsen och frågade om det gick att få bidrag till det, men de sa att de inte kunde hjälpa till. Lösningen nu skulle vara att skjuta av de som finns här så att vi kan återställa banorna.

Vildsvinen letar bara efter mat – har inte de också rätt att få finnas?

– Jodå. Men då kanske det måste skaffas matningsplatser till dem. Vi måste hitta en lösning så att vi kan samsas. Och om de som finns här i Vivestatrakten skjuts av så kommer det antagligen bara att komma nya, säger Nilsson.