Kultur- och fritidsförvaltningen har beslutat att ställa in merparten av de kulturevenemang som arrangeras på Koordinaten den närmsta månaden. Det för att inte öka risken för spridning av coronaviruset.

"Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring mindre evenemang, ställer kultur- och fritidsförvaltningen in publika aktiviteter till och med den 19 april, med vissa undantag. Bland annat kommer den planerade vernissagen i början av april och påsklovsaktiviteter för barn att genomföras som planerat", skriver förvaltningen på kommunens hemsida.

– Alla publika evenemang i eventsalen plockas bort. Vi kommer fortsätta att ha vernissager men där har vi restriktioner mot plockmat som snittar och snacks, säger kultur- och fritidschefen Anders Magnusson.

Han ringer upp efter att ha avslutat ett telefonsamtal som slutade med ännu en avbokning. Regeringen har förbjudit evenemang med över 500 deltagare. Så många ryms inte i Koordinatens eventsal, men Folkhälsomyndighetens rekommendation är att arrangören ska göra en riskbedömning här. 

Evenemang som inte blir av är bland annat konserter, seniorkaféet, Afternoon tea samt större familjeevenemang som Barnlördagsliv, konferenser och möten som är förlagda i eventsalen. Under onsdagskvällen skulle exempelvis Söderbandet haft jazzkonsert och den 2 april skulle bandet Crying day care choir ha spelat. Tidningen har tidigare skrivit om att Oxelökören redan bestämt sig för att skjuta sin kabaré som var inplanerad nu till helgen.

Samtidigt flaggas för att de inplanerade evenemangen efter 19 april kommer att ses över utifrån de rekommendationer som myndigheterna kommer med.

De dagliga verksamheterna på Koordinaten, som kaféet, fritidsgården och biblioteket, kommer fortsätta att vara öppna. Man är dock mer noggrann med hygienen.

– Vi torkar av tangentbord och touchskärmar, är noga med den personliga hygienen och har snäppat upp lite extra i kaféverksamheten, säger Magnusson.

– Vi har inga tankar på att stänga Koordinaten, till sist är det personalläget som avgör det och där har vi inga problem nu. I vår pandemiplan ingår det att den öppna verksamheten är det sista vi stänger. Vi har ett kommuncenter här som fungerar som en informationspunkt till medborgarna. Målet är att inte stänga lokalen utan att ha den öppen så länge som möjligt, fortsätter han.