– Det här handlar inte minst om att öka tillgängligheten i skärgården. I Oxelösund är det väldigt mycket folk i sommarstugorna ute på öarna under sommaren och i vår skärgård räcker det inte alltid med båt i ett akutläge, säger Bo Höglander, Centerpartiet i Oxelösund.

Tillsammans med landstingsrådet och vice ordföranden i landstingsstyrelsen Mattias Claesson (C) gör de utspelet i Oxelösund. Det handlar dock om en valfråga inför landstingsvalet – och det ska vara en ambulanshelikopter för hela Sörmland – inte bara för skärgården.

– Vi går till val på att införskaffa en ambulanshelikopter till Sörmland, men vi har kanske inte varit så tydliga med det, säger Claesson.

Som det är i dag så kan landstinget i Sörmland rekvirera en ambulanshelikopter från Stockholm vid behov. Men nu vill de båda centerpartisterna öka tillgängligheten. Men med det kommer en rejäl nota.

– Som det är i dag kostar det 60 000 kronor i timmen att använda en sådan här helikopter. Den summan blir densamma, men så får vi göra själva investeringen i en helikopter också. Det här handlar också om att kunna använda den för sjuktransport till Uppsala eller Linköpings sjukhus och exempelvis undvika köerna genom Stockholm, säger Claesson.