Det togs upp pÄ miljömötet i Oxelösund

Hamnens utveckling och SSAB:s projekt Hybrit var tvÄ mÄnga Àmnen som diskuterades pÄ miljömötet i Oxelösund.

SSAB:s stÄlverk i Oxelösund.

SSAB:s stÄlverk i Oxelösund.

Foto: Tommy KĂ€go

Oxelösunds kommun2019-10-10 17:05

Under onsdagskvĂ€llen höll Oxelösunds kommun, SSAB och Oxelösunds hamn i ett möte angĂ„ende organisationernas framtida miljöarbeten. Drygt 16 medborgare var pĂ„ plats i Koordinaten, samt sju stycken frĂ„n de tre verksamheterna. 

– Kommunen informerade om kartlĂ€ggning av ekosystem, FrösĂ€ngs gĂ€rde (Ă€tbar park, stadsodling och öppen dagvattenlösning), asfaltering av gĂ„ng- och cykelvĂ€gar och utbyte av gatubelysning till LED-lampor, sĂ€ger Camilla NorrgĂ„rd Sundberg, miljö- och samhĂ€llsbyggnadschef vid Oxelösunds kommun i en skriftlig kommentar efter mötet.

SSAB frÄgade publiken vad de ville veta mer av och fick dÀrför svara pÄ mÄnga frÄgor om Hybrit, ett projekt dÀr SSAB, LKAB och Vattenfall försöker tillverka fossilfritt stÄl. De fick Àven frÄgan om varför man fortsÀtter med koksverket som Àr gammalt. För Oxelösunds hamn blev det mycket fokus pÄ placeringen av LNG-terminalen och dess risker. De och invÄnarna diskuterade Àven hur man ska minska damningen i hamnen.

Vilka slags frÄgor fick ni svara pÄ?

– Synpunkter om cykelvĂ€gar, frĂ„gor om bevattningsförbudet och dricksvattenförsörjning, svarar NorrgĂ„rd Sundberg. 

Tanken med onsdagens möte var att fĂ„ till en dialog med kommunens medborgare om de projekt som vĂ€ntar Oxelösund. Kontakten mellan verksamheterna och medborgarna ser Ă€ven ut att fortsĂ€tta nu nĂ€r man gĂ„r vidare med sina miljöarbeten. 

– Vi fortsĂ€tter med vĂ„ra projekt, bĂ„de genom gemensamma diskussioner och vĂ„ra egna projekt, berĂ€ttar NorrgĂ„rd Sundberg. 

Karta: Koordinaten
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!