En ruggig och kall vind blåser in mot Badhusviken från Östersjön. Just i dag känns båtsäsongen långt bort, men snart är den här. På Kustbostäder, som sköter om de kommunala fritidsbåtshamnarna i Oxelösund, har man börjat förbereda inför sommaren. En sak som tar både tid, kraft och pengar är de kvarlämnade båtarna som Kustbostäder inte kunnat hitta någon ägare till.

– Vi har hittat fyra fritidsbåtar som ligger på båtplatser som båtägaren inte har hyrt och sedan är det ett helt gäng båtar som legat i flera år på uppläggningsplatser utan att de har varit i sjön, säger Jonatan Jernberg på Kustbostäder som fått frågan om de övergivna eller felförtöjda båtarna i knät.

Vid kajen vid Läget har han nu förtöjt två av de segelbåtar som legat på platser som antingen varit outhyrda eller hyrda av någon annan.

– Vi bogserade hit dem efter att först ha lappat dem flera gånger och försökt få kontakt med ägarna. Den där segelbåten har legat i cirka fem år på en bryggplats som båtägaren inte har betalat för. Att ta upp de här båtarna från vattnet tar en mängd skattepengar och en del arbete, berättar Jernberg och pekar mot en grön, mindre segelbåt med ruff, som Kustbostäder har bogserat hit.

För Kustbostäder kan inte bara ta en båt hur om helst.

– Vi måste få klartecken från både polisen och kronofogden innan vi kan skrota dem. Sedan kommer vi ändå att ha dem kvar ett tag uppe på land så att ägarna har chansen att hämta dem.

Det stora problemet är att hitta ägarna till båtarna som är oregistrerade. Och Jernberg uppmanar de som känner sig träffade att höra av sig till honom.

– I en del fall handlar det om båtar som är ganska fina och värda pengar, säger han.

Det är inte första gången som Kustbostäder tar krafttag mot kvarlämnade båtar. För ett par år sedan skrev SN om ett antal båtar, i mer eller mindre bra skick som legat länge på parkeringen vid Båt och motor. Kustbostäder försökte då få tag på ägarna på flera sätt, bland annat genom att kontakta tidningen. Några hörsammade deras önskan och tog bort sin båt, andra inte. Till slut anordnades en auktion och de båtar som var i lite bättre skick fick nya ägare. Men fortfarande är några kvar. Men inte länge till.

– Nu väntar vi på tid hos båtskroten i Norrköping, säger Jernberg.