Under eftermiddagen och kvällen blir det party vid klubbstugan i Gamla Oxelösund.

– Det blir grillning, frågesport och andra festligheter med mycket folk som kommer, säger Martin Nilsson, styrelseledamot och pr-ansvarig i klubben.

Med åren har fler och fler dykklubbar försvunnit, vilket gör Aquatic till en av de äldsta i Sverige, berättar Martin. Istället har företag som specialiserar sig på dykresor tagit över en stor del av kakan.

Artikelbild

– Dykning är ett smalt intresse. Och att driva något ideellt är tufft, så är det för alla klubbar och har man så pass få aktiva medlemmar är det tufft att driva runt en förening.

I nuläget finns ungefär 70 medlemmar i Aquatic, vara ett 20-tal är aktiva. Att Oxelösundsklubben lever kvar efter 50 år har flera förklaringar. Dels har man fått in engagerade medlemmar.

– Engagemanget var på väg ner ett tag men nu känns det som att det har svängt och är på väg upp igen.

Men den viktigaste förklaringen är ändå möjligheterna till riktigt bra dykning som Östersjön erbjuder.

– Vi har extremt många fina vrak här. Det är nästan bara i Östersjön som trävrak kan bevaras eftersom det är bräckt vatten, du kan se vrak från 1600-talet.

Dykningen är något som också verkar gå i arv i Aquatic, många föräldrar odlar intresset och sedan följer deras barn efter.

Nya ansikten dyker samtidigt upp emellanåt och klubben håller årligen kurser för dem som vill ta certifikat. Något som är lite unikt för Oxelösundsklubben är att flera av medlemmarna har tagit sitt intresse till en betydligt mer avancerad nivå.

– Vissa dyker bara med luft i tuberna och då blir det på max 30 meters djup. Men vi har många som använder så kallat rebreather-system och de kan gå ner till 60-70 meter.

Väldigt mycket har hänt med sporten sedan Aquatic bildades 1968.

– Då hade man inte riktigt koll på hur länge man kunde vara nere och hur snabbt man kunde gå upp. Det har blivit väldigt mycket säkrare.