Egen tomt kan vara kommunens mark

Ett avtal från 1982 har återigen kommit fram i dagsljuset. Nu kan flera fastighetsägare bli tvungna att riva sina uthus.

Oxelösunds kommun har öppnat 16 tillsynsärenden mot fastighetsägare på Jägarvägen.

Oxelösunds kommun har öppnat 16 tillsynsärenden mot fastighetsägare på Jägarvägen.

Foto: Therese Jansson

Oxelösunds kommun2019-10-24 19:18

Oxelösunds kommun har öppnat 16 tillsynsärenden som gäller fastigheter vid Jägarvägen. Det hela grundar sig i ett gammalt avtal mellan fastighetsägare och kommun daterat 1982, som en tipsare nu uppmärksammat kommunen på.

I korthet handlar avtalet, undertecknat av bland annat Sven Zetterström (S) som var kommunalråd 1982, om att fastighetsägarna får bygga en bullerskärm på kommunens mark mot Sundavägen. Kommunen tillhandahöll material och fastighetsägarna stod för arbetet. Fastighetsägarna fick sedan tills vidare tillåtelse att utnyttja den kommunala marken mellan planket och deras tomtgränser utan kostnad, men med några förbehåll. Bland annat att inga byggnader får uppföras på området samt att upplysa nya fastighetsägare om skyldigheter och rättigheter.

37 år senare verkar de flesta ha glömt bort avtalet och det finns exempelvis flera friggebodar byggda mellan tomtgränserna och bullerskärmen.

Miljö- och samhällsbyggnadschefen Camilla Norrgård Sundberg berättar att kommunen nyligen fått ett tips om det gamla avtalet.

– Det har upprättats 16 tillsynsärenden för fastigheter på Jägarvägen. Än så länge går det inte att säga så mycket mer om det här. Vi kommer att utreda det, men då det inte föreligger någon direkt fara för någon i de här fallen kommer det inte att vara högsta prioritet på det, säger hon.

Det här avtalet som lyfts upp nu är från 1982. Kan det finnas något nyare avtal som ändrar på förutsättningarna?

– Inget som jag känner till i så fall.

Karta: Sundavägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!