Fastighetskungen kräver banken på miljoner

Fastighetskungen Åke Holmström i Oxelösund begär att Nyköpings tingsrätt säkrar pengar hos Sörmlands Sparbank.

Åke Holmström hänvisar till ett servitut när han kräver pengar av Sörmlands sparbank.

Åke Holmström hänvisar till ett servitut när han kräver pengar av Sörmlands sparbank.

Foto: Emma Hasselgren

Oxelösunds kommun2019-10-30 06:12

Det handlar om närmare tre miljoner kronor som Holmström hävdar att banken är skyldig Centrumbolaget Vinterklasen AB. Holmström anger ett över 50 år gammalt servitutsavtal mellan dåvarande ägare till Sparbankshuset (Prisman 8) vid Järntorget och ägaren till den angränsande fastigheten (Prisman 2) –  som alltså nu ägs av Åke Holmströms bolag. 

Holmström hänvisar till ett avtal där de tidigare fastighetsägarna  gjort upp om att dela lika på kostnaderna för att förnya och underhålla värmecentral och varmvattenanläggning. Det gäller också kostnader för skyddsrummet som enligt avtalet ska delas proportionerligt mellan fastighetsägarna. 

Sörmlands Sparbank  har nyss sålt sitt hus till Kustbostäder utan att de eventuella mellanhavandena med Åke Holmströms bolag har reglerats. Holmström har nu vänt sig till Nyköpings tingsrätt med en ansökan om kvarstad för att säkra pengarna till sitt bolag. Räkningen slutar på 2 810 735 kronor. 

– Om man har haft kostnader för servitutet kommer banken självklart att stå för de kostnaderna. Det har vi meddelat Vinterklasen. Fakturan kom till oss förra veckan och vi håller på att titta på underlagen, säger Liselott Florén, kommunikationschef i Sörmlands sparbank.

Är ni oeniga om beloppet?

– Det är för tidigt att säga. Vi håller på att gå igenom underlagen.

Påverkar det förtroendet för banken att ett företag ansöker om kvarstad?

–  Nu går man händelserna i förväg. Förfallodatum är den 13 november. Banken kommer självklart att ersätta alla kostnader som uppkommit genom servitutet. Vi håller på att gå igenom underlagen. Fakturan har inkommit och vi tittar på den, upprepar Florén.

Affären mellan Sörmlands sparbank och Kustbostäder blev klar för några veckor sedan. I handlingarna till Nyköpings tingsrätt finns en kopia av ett mejl som Sparbankens VD Sören Schelander skickade till Holmström i mars. Sparbanksdirektören skriver där att Holmström ska kontaktas före försäljningen.  "... men inte för att ge dig möjlighet att köpa. Det har aldrig utlovats", skriver Schelander.

Kvarstad är en tillfällig åtgärd i väntan på att en domstol avgör ett ärende. När det finns risk att den som är skyldig pengar skaffar undan eller försvinner med egendom, kan en domstol besluta om kvarstad. 

Ett servitut är knutet till en viss fastighet och gäller oavsett vem som äger fastigheten. Ett servitut gäller i regel tills vidare och har inget slutdatum.

Åke Holmström har valt att inte lämna några kommentarer.

Karta: Oxelösund Centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!