I samband med att nya kollektivavtal håller på att förhandlas fram så har flera finska fackföreningar strejkat. Bland annat handlar det om en strejk som organiserades i Brahestad och Tavastehus av Industrifacket, fackförbundet Pro, och De högre tjänstemännen YTN, som inleddes 9 december och avslutades den 11 december 2019. Samtidigt har Finska elektrikerförbundets strejk i Brahestad och Tavastehus fortsatt.

SSAB som har anläggningar i de två finska städerna bedömer nu att strejkerna kommer att påverka koncernen negativt.

"Strejkerna och övriga konfliktåtgärder har påverkat SSAB Europes produktion och leveranser, och bedömningen är att SSAB Europes resultat för det fjärde kvartalet 2019 kommer att påverkas negativt med cirka 250 miljoner kronor", skriver SSAB i ett pressmeddelande.

"SSAB Europes verksamhet har också påverkats negativt av att vissa fackförbund bland annat infört förbud mot övertidsarbete. Den ena av masugnarna vid Brahestad stålverk stängdes temporärt i slutet av november, vilket var en vecka tidigare än planerat på grund av elektrikerstrejken", fortsätter SSAB.

Förhandlingarna mellan Industrifacket och teknologiindustrin handlar bland annat om lönerna. Svenska Yle har jämfört lönerna i de nordiska länderna och konstaterar att de finska industriarbetarna är sämst betalda i Norden. Strax över dem ligger de svenska industriarbetarna.

Anläggningen i Oxelösund ingår inte i SSAB Europe.