Martina Johansson (C) och Sofia Amloh (S) kandiderar till riksdagen för första gången.

– Det känns otroligt spännande, samtidigt känns det lite skrämmande, säger Martina Johansson, förstanamn på Centerpartiets lista.

De senaste fyra åren har C inte haft något mandat från Sörmland, men opinionen ser god ut för partiet och om siffrorna står sig får Sörmlandscentern skicka en ledamot till riksdagen. Martina Johansson vill gärna jobba med frågor om arbetsmarknad och människovärdet.

Artikelbild

Fyra personer från Nyköping, Oxelösund och Trosa kan väljas in i riksdagen i höstens val: Lotta Johnsson Fornarve (V), Sofia Amloh (S), Martina Johansson (C) och Erik Bengtzboe (M).

– Att minska utanförskapet som jag tror är orsak till oro och rädsla. Något som jag tror leder till hot och hat, det blir en ond spiral. Vi har alltför lite diskussioner om hur vi ska göra för att minska utanförskapet.

[fakta nr="1"]

Sofia Amloh är också förväntansfull. Men för att hon ska komma in krävs att Socialdemokraterna inte tappar för mycket.

– Viss marginal neråt finns, men inte så mycket. Det är lite berg- och dalbana nu. Oavsett valresultatet tror jag att det kommer att vara osäkert efter valdagen. Jag tror vi har en rörig höst framför oss.

Artikelbild

Västerljungsbon Martina Johansson (C) vill jobba med frågor om arbetsmarknad och människovärde.

Om hon kniper en plats vill hon jobba med frågor om arbetsmarknad och jämställdhet, men är beredd att ta itu med de frågor hon blir ombedd att arbeta med.

– Vi behöver minska klassklyftorna och göra så att det inte blir ett större och större gap. Det är flera områden som är viktiga för detta och det är jag beredd att ta mig an.

Artikelbild

Oxelösundaren Lotta Johnsson Fornarve (V) tänker jobba för att Sverige ska skriva på FN:s konvention om kärnvapenförbud "med en gång" om hon väljs in i riksdagen igen.

[fakta nr="2"]

Två som ser fram emot fortsatt riksdagsarbete är Erik Bengtzboe (M) och Lotta Johnsson Fornarve (V).

Artikelbild

Nyköpingsbon Sofia Amloh (S) vill jobba för ökad jämställdhet och med arbetsmarknadsfrågor.

– De första fyra åren är lite av en inkörsperiod. Det är först nu jag känner mig lite varm i kläderna, säger Lotta Johnsson Fornarve.

I dag är hon ledamot i försvarsutskottet, suppleant i utrikesutskottet, utbildningsutskottet och Europarådets svenska delegation samt sitter i försvarsberedningen. Hon vill fortsätta driva frågor om jämställdhet och minskade ekonomiska klyftor.

– När det gäller de försvarspolitiska frågorna är det viktigaste att hålla Sverige utanför Nato och att vi stärker vår militära alliansfrihet för fred och nedrustning. Vi jobbar även för att Sverige ska skriva på FN:s konvention om ett kärnvapenförbud. Samtidigt vill vi stoppa all vapenexport till diktaturer.

[fakta nr="3"]

Erik Bengtzboe har under sin första mandatperiod i riksdagen motionerat mycket om frågor som rör infrastruktur och skola.

– Jag har skrivit motioner som handlar om hur vi förstärker infrastrukturen i Sörmland, hur vi ser till att vi får en byggstart av Ostlänken och stärker upp vägnätet.

Han sitter som ledamot i utbildningsutskottet och har också drivit frågan om mer undervisningstid i matematik och svenska och han vill jobba för en mer likvärdig skola.

– För att få det måste staten gå in och ta ett större ansvar. Det finns olika problem och förutsättningar i exempelvis Nyköping och Vingåker och det är inte acceptabelt att det finns skolor som inte lever upp till kunskapskraven.

[fakta nr="4"]

Den som får en stol i riksdagshuset kan vänta sig intensiva dagar.

– Jag kommer att behöva jobba hårt och läsa in mig på många frågor. Jag kommer att vara ny på jobbet med allt det innebär, säger Sofia Amloh.

Martina Johansson är också beredd på hårt jobb.

– Det blir mycket arbete. Men också otroligt spännande att trycka på de där knapparna och votera, att få vara med och påverka. Jag börjar inse hur otroligt stort och spännande det här är.