Här är Oxelösunds nya stipendiater

Skulpturer, judo, tunga vikter och dans. Det är saker som varit gångbara när årets stipendiater har utsetts.

Johan Bergvall får eldsjälsstipendium kultur för sin dansverksamhet i Oxelösund. Här omgiven av några av alla de barn och ungdomar som deltar.

Johan Bergvall får eldsjälsstipendium kultur för sin dansverksamhet i Oxelösund. Här omgiven av några av alla de barn och ungdomar som deltar.

Foto: Nobel Eyob

Oxelösunds kommun2019-11-22 18:41

Kultur- och fritidsnämnden i Oxelösunds kommun delar varje år ut stipendier till oxelösundare som utmärkt sig inom olika områden. Det handlar om idrottsstipendium, eldsjälsstipendium idrott, kulturstipendium och eldsjälsstipendium kultur.

I år är det föreningen Stjärnholms skulpturpark som tilldelats kulturstipendiet. "Som initiativtagare och huvudarrangör bakom Skulpturfestivalen i Oxelösund 2019 har föreningen genomfört en av de största kulturhändelserna i Oxelösunds historia och regionens hittills största skulpturutställning i det offentliga rummet", lyder delar av motiveringen.

– Det här känns bra. Det är första gången vi kör en skulpturfestival. Anledningen till att vi satte igång det var att vi har haft skulpturparken i Stjärnholm i 20 år, säger Anders Burman, ordförande i föreningen Stjärnholms skulpturpark.

Blir det någon ny festival?

– Jag hoppas att vi kan göra det någon mer gång, men det kommer inte att bli varje år. En del av skulpturerna väger flera ton, så det är ganska mycket jobb. Men jag hoppas att det här kommer tillbaka på något sätt.

Johan Bergvall får eldsjälsstipendium kultur för sin dansverksamhet.

"Med ett stort personligt engagemang och en fantastisk förmåga att motivera och lyfta liten som stor har Johan på kort tid byggt upp en vital och betydelsefull dansverksamhet i Oxelösund", står det i motiveringen.

– Det känns jättekul att vinna och att detta som huvudsakligen är för unga i Oxelösund prisas och uppmärksammas. Jag har dansat med 700 oxelösundare i år och 90 stycken dansar med mig varje vecka i sju olika grupper. Dansen ger unga en chans att bli sedda, hörda, betydelsefulla och identifiera sig med, ett universellt språk att mötas i, som har skapat en enorm stolthet hos flera generationer, säger Johan Bergvall.

Håkan Olga Karlsson från Oxelösunds atletklubb får eldsjälsstipendium idrott bland annat för att han är en god förebild för klubbens medlemmar och en glädjespridare.

"Olga är klubben trogen. Han började på 80-talet. Han har utbildat sig till instruktör och alltid varit klubbens ansikte utåt" står det i motiveringen.

Idrottsstipendiet går till Benjamin Gonzales från Oxelösunds judoklubb. "Benjamin är en målmedveten kille och satsar på att få åka till OS 2024", står det i motiveringen.

Förutom erkännandet delas pengar ut till dem som fått stipendiet. Eldsjälsstipendierna är på 5 000 kronor vardera. Kultur- och idrottsstipendiaterna får 10 000 kronor vardera.

Håkan Olga Karlsson från Oxelösunds atletklubb får eldsjälsstipendium idrott.
Håkan Olga Karlsson från Oxelösunds atletklubb får eldsjälsstipendium idrott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!