Lövskär är en liten ö som ligger i Oxelösunds skärgård en knapp kilometer österut från Gamla Oxelösund. Själva ön ägs av Oxelösunds kommun, men på arrendetomten ligger en sommarstuga och några mindre tillhörande byggnader. Den är nu till salu för 3,2 miljoner kronor och att sommarstugan säljs så mycket dyrare än andra motsvarande stugor i Oxelösunds skärgård handlar enligt fastighetsmäklaren Håkan Thelin mycket om psykologi.

– Mycket av fastighetsmarknaden är byggt på psykologi, känslor och förväntningar, mer än materiella saker. Du och jag som kund tycker att det är mycket mer värt att vara ensamma på en ö. Då kan vi komma hem och säga till våra kompisar att vi har varit i sommarstugan på vår egen ö i stället för att vi har varit i sommarstugan på ön, berättar han.

– Det blir väldigt tydligt med en ö, speciellt om man är själv på den. Det finns en anledning att Öland och Gotland är så attraktiva. Speciellt Gotland, som lever en del på att det är lite svårtillgängligt, fortsätter Thelin.

Trots utgångspriset på dryga tre miljoner kronor har stugan inte dricksvatten. Duger inte Östersjövattnet eller uppsamlat regnvatten är det medtagen vattendunk som gäller.

Det är inte ovanligt med stugor som ligger på arrendetomter i Oxelösunds kommun. Att det däremot ligger en stuga ensam på en ö hör till ovanligheterna.

– Jag känner bara till tre ställen till i Nyköping och Oxelösunds skärgård där det finns en ensam stuga på en ö. Oftast är det större öar som är bebyggda och där går det in fler tomter. Den här ön är så pass liten att det inte får rum mer. Det handlar nog också om bilden av en svensk idyll, den som fanns med i den gamla Grumme tvättsåpa-reklamen, säger Thelin.