En valvaka är något av ett vakuum. Just där och då kan politikerna inte göra så mycket mer än att klappa det egna laget på axeln efter en lång och intensiv valrörelse. Och vara nervösa över om de nådde hela vägen fram till väljarnas hjärna, hjärta, plånbok – eller vad det nu kan vara.

Strax efter att SVT:s valundersökning kommit är i alla fall Vänsterpartiets gruppledare Patrik Renfors hoppfull, då hans parti ser ut att gå framtåt rejält på riksplanet.

– Vi har fyllt lokalen med folk. Vi har verkligen fått många nya medlemmar under den här valrörelsen. Nu är vi runt 120 i Oxelösund. Vi ligger på runt tio procent i riks och brukar ligga på det dubbla lokalt i Oxelösund, men det kanske är för mycket att hoppas på, säger han.

Artikelbild

Vad är du mest orolig för?

– Att det är en framgång också på extremhögersidan.

I Alliansens lokal vid Järntorget är det glada miner. En känsla av att de nu kan pusta ut och slappna av bekräftas av oppositionsrådet Dag Bergentoft (M).

– Oavsett utgång så kan vi nu ta en bit mat, ett glas vin och följa valvakan. Det känns så skönt att vi har gjort allt vi kan i valrörelsen och nu är det upp till väljarna. Vi kan bara följa utgången, säger Bergentoft som dock var orolig över hans eget partis siffror i SVT:s vallokalsundersökning.

Artikelbild

Polisen hade folk på plats vid Järntorget där SD och Alliansen hade sina valvakor.

– Jag är lite bekymrad över att Moderaterna inte lyfter mer på riksplanet, säger han.

Allianskollegan Bo Höglander (C) konstaterar att det är ett extremt jämt val mellan höger- och vänsterblocket.

Artikelbild

Fyra av de ledande socialdemokraterna i Oxelösund, Linus Fogel, Catharina Fredriksson, Inge Ståhlgren och Britta Bergström följer nervöst rösträkningen under valvakan på restaurang Läget.

– Det blir nog jämnt hela rösträkningen. Men hur som helst har vi haft en trevlig valrörelse i Oxelösund. Vi har haft roligt även tillsammans med det röda laget och gått och småpratat mellan valstugor och valhusvagnar, säger han.

På Socialdemokraternas valvaka vid restaurang Läget har de hunnit äta klart och de försöker analysera resultatet utefter det fåtal valdistrikt som nu, strax innan 22.00 hunnit räknas på riksplanet.

Artikelbild

Musik från vänster. Patrik Renofors (V) underhöll på Vänsterpartiets valvaka tillsammans med Dick Lundberg.

– Det är väldigt, väldigt jämnt mellan blocken. Jag har nog aldrig varit med om att det varit så här jämnt. Men samtidigt kan vi konstatera att de högervindar som har blåst i Europa nu nått Sverige, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) och syftar på att SD ser ut att gå kraftigt framåt.

Även hon ser valvakan som en chans att pusta ut.

– Vi har verkligen gjort allt vi kan. Knackat dörr, valkampanjat och försökt påverka så mycket vi kan in i det sista. Nu kan vi vara hoppas, säger Fredriksson.

SD håller en stor valvaka i Oxelösund, med Sverigedemokrater från Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Under kvällen spelade bland annat bandet Ultima Thule. Stämningen var god men inte riktigt på topp. Även om partiet vid tiotiden på kvällen såg ut att göra ett bättre val än för fyra år sedan, hade många hoppats på ännu mer.

I Oxelösund har SD drygt 18 procent när tre distrikt till riksdagsvalet var räknande.

– Det är riktigt bra men vi ska vara medvetna om att mycket kan hända när de andra distrikten räknas, säger Jan-Eric Erikssson, SD i Oxelösund.

Vad tänker du om siffrorna står sig?

– Om de står sig för Oxelösund innebär det att folk äntligen har vaknat, säger han.