Oxelösunds historia sett från bänken på torget - så skulle man kunna sammanfatta "Vi är Oxelösund från då till nu", kabarén som Oxelökören håller på att sätta upp. 

– Det blir ett koncentrat av Oxelösunds tillblivelse, säger Hans Åke Lanthén.

– Vi tar det från början med fiske- och jägarsamhället och fram till rivningen av det gamla, säger Kristina Sandström.

Artikelbild

| Oxelökören, här representerade av Kristina Sandström, Britt-Marie Holmgren, Alva Pilotti och Hans Åke Lanthén, repeterar som bäst inför sin kabaré.

Några av Oxelökörens medlemmar har satt sig på Koordinatens scenkant och undrar som bäst hur de ska få plats på scenen allihop. Just för dagen är den möblerad för att kunna inhysa den månghövdade orkestern Östra bergens balalajkor, men Oxelökören är ännu fler. Drygt 40 sångare - och därtill ska musiker få plats. Dessutom ska de den här gången inte bara sjunga, utan i stort sett har var och en lite skådespeleri att klara av.

– Vi fick blodad tand efter vår förra kabaré för några år sedan, som handlade om vårt eget jubileum, när kören fyllde 50 år. Det blir lite mer utmaning än att bara sjunga, säger Hans Åke Lanthén.

Det är heller ingen tillfällighet att det kommer att handla om Oxelösunds historia just i år, då flera evenemang genomsyras av att staden firar 70 år. Oxelökören i sig har också uppnått en nästan lika aktningsvärd ålder. Dryga 50 år har de funnits - och fyller en mycket större funktion än bara själva sjungandet.

– Det är jätteviktigt. Det betyder himla mycket att vi har kören. Vi är som en stor familj, säger Britt-Marie Holmgren.

Artikelbild

| Oxelökören är förstås mest van med att sjunga - men när det står kabaré på schemat får medlemmarna prova på lite skådespeleri också.

– Kören är ett fantastiskt sätt att umgås på, säger Kristina Sandström.

– Jag kände det när jag var borta från den i 1,5 år och egentligen tänkte att jag hade gjort mitt. Men det finns en dragningskraft som fick mig att komma tillbaka – och det fick jag, säger Alva Pilotti.

Artikelbild

| En manusgrupp har hjälpts åt med att skriva ihop en berättelse som tar ett grepp om hela Oxelösunds historia - med en liten glimt i ögat.

Nu ska alltså jägarsamhället, järnverket, den stora rivningen och skärgårdslivet avhandlas. Kabaré och skådespeleri i all ära - men mest av allt kommer kören ändå att sjunga. Runt 30 låtar ska de hålla reda på och om det finns en röd tråd i själva handlingen så finns det knappast det när det gäller musikstilar. Här ryms rap och opera jämsides med skärgårdsvals och schlager.

– Några av låtarna har en direkt anknytning till Oxelösund - och har de inte det så har vi putsat lite på dem så att de fått det, säger Hans Åke Lanthén.

Artikelbild

| Oxelökören är ett vanligt förekommande inslag i Oxelösunds kulturliv. Här under ett framträdande på Må bra-dagen för några år sedan.

Först tänkte Oxelökören spela sin kabaré på Koordinatens scen 21-22 mars. På grund av Coronaviruset har  dock föreställningarna dock skjutits upp till i höst.