Folkhälsomyndighetens rekommendationer efter att coronaviruset börjat sprida sig i samhället är att de som är över 70 år eller tillhör någon annan riskgrupp, ska undvika sociala kontakter som att exempelvis gå och handla mat och mediciner.

PRO Oxelösunds ordförande Mayvor Lundberg berättar att deras riksorganisation anser att medlemmarna bör lyssna på vad Folkhälsomyndigheten säger.

– Vi säger till medlemmarna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att de ska hänga med i massmedia om vad som sägs. Det är bland annat att inte gå till affären om man är över 70 år, säger hon.

Lundberg berättar dock att hon själv snart ska gå ut och handla mat.

– Så det är klart att jag bryter mot det här själv, men jag försöker att använda mitt sunda förnuft. Jag går inte runt i varuhus. Jag springer inte runt och kramar eller slickar på folk, det gör jag inte annars heller. Nu håller jag mer avstånd till andra när jag är ute och tar inte i hand när jag hälsar på samma sätt som tidigare. Och jag tvättar händerna oftare, säger hon.

Hon använder självscanning på varorna så att hon inte behöver stå och trängas i en kassakö. Sedan undviker hon rusningstider.

– Samtidigt ska man respektera det som Folkhälsomyndigheten säger, att undvika onödiga sociala kontakter och inte stå för nära varandra. Jag har sett att Sörmland drabbats ovanligt hårt i Sverige när det gäller antalet dödsfall av coronaviruset.

Handlaren Mathias Fernqvist på Ica Kvantum i Oxelösund berättar att kundernas beteenden har förändrats den senaste tiden. Fler har även börjat handla tidigt på dagen.Vilket gjort att det inte alls är speciellt öde i lokalen just då.

– Många äldre kommer fortfarande och handlar, berättar han och tillägger att han försöker hjälpa dem så gott de kan oavsett om de kommer in till butiken eller inte har den möjligheten, säger han.

– Vi trycker på att det är viktigt att ta hjälp av släkt eller grannar. Om någon inte har den möjligheten försöker vi självklart hjälpa till så länge vi har möjlighet. Att plocka ihop varor för avhämtning eller köra hem dem, fortsätter Fernqvist.

Affären har fått önskemål om att ha speciella öppettider för äldre och andra riskgrupper och har nu börjat med det några dagar i veckan.

– Sedan är det färre kundbesök, men fler storhandlar. Det tycker jag är jättebra och helt logiskt, att minska sin exponering.