"Jag har saknat oxelösundarna"

Efter att ha varit sjukskriven är områdespolisen Carina Torstensson tillbaka i tjänst, och det är inte bara jobbet som hon har längtat efter.

Carina Torstensson arbetar som områdespolis i Oxelösund. Nu är hon tillbaka på jobbet efter att ha varit sjukskriven.

Carina Torstensson arbetar som områdespolis i Oxelösund. Nu är hon tillbaka på jobbet efter att ha varit sjukskriven.

Foto: Anton Comstedt

Oxelösunds kommun2019-11-17 12:10

I ett år och fyra månader har Carina varit hemma från jobbet på grund av en fotskada. Nu i dagarna har hon börjat komma tillbaka till sitt yrke som områdespolis i Oxelösund. Glädjen av att få vara ute bland folk igen märks på Carina när jag hälsar på hemma hos henne. 

–Det här är någonting som jag tycker är jättekul och jag har saknat det jättemycket, säger hon. 

Carina har arbetat som polis i tio år. Innan hon valde att utbilda sig jobbade hon på socialtjänsten i sju år. 

–  Sedan kände jag att jag behövde göra någonting annat med mitt liv. Då sa jag upp mig och sökte till polishögskolan, berättar hon och tillägger: 

– Då sa folk att jag var galen och att jag inte kunde säga upp mig från ett fast jobb när jag inte visste om jag hade kommit in på polishögskolan.

Men det var inga problem för Carina att pendla från Oxelösund till Stockholm för att gå på polishögskolan. Tio år efter examen har hon arbetat på både ingripandeverksamheten (IGV) och som områdespolis. 

– Sedan åtta år tillbaka jobbar jag mestadels i Oxelösund och eftersom jag bor här så har jag väl blivit ett ansikte utåt för staden. 

Vad gör en områdespolis?

– Som områdespolis så får man göra lite andra saker som ens kollegor på IGV inte hinner med. Vi besöker mycket skolor och samarbetar tätt med socialtjänsten, skolor och fritidsgården. Man försöker att jobba brottsförebyggande och skapa relationer.

Hur känns det att komma tillbaka till jobbet?

– Det känns jättebra. Jag har saknat oxelösundarna och yrket. Jag tror att folk har saknat mig också, svarar Carina och skrattar. 

Förra året blev Carina, tillsammans med ett gäng andra lokalbor utsedd till att vara en Oxelösundsprofil. Det är ett slags ambassadörskap där hon har blivit en del av platsvarumärket "We are Oxelösund" och #OXLS. När Carina fick reda på att hon hade blivit nominerad blev hon väldigt glad. 

– Det är ju en ära naturligtvis. Jag pratar ju alltid gott om Oxelösund och jag skulle inte kunna tänka mig att bo någon annanstans. 

Vad har du fått göra efter att du har blivit en lokalprofil?

– Jag var på Oxelösundsgalan förra året. Sedan så försöker arbetsgruppen We are Oxelösund profilera sig vid Oxelö marknad och sådana event. Då har vi profiler varit med och stått med dem ett tag, säger Carina och tillägger: 

– Men den största uppgiften är ju bara att vara en bra oxelösundare som pratar gott om staden. 

"Det här är någonting som jag tycker är jättekul och jag har saknat det jättemycket" – Carina Torstensson.
"Det här är någonting som jag tycker är jättekul och jag har saknat det jättemycket" – Carina Torstensson.
Karta: Oxelösund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!