Socialdemokraterna tappade ett mandat i Oxelösund och Miljöpartiet tappade ett.

Kristdemokraterna gick framåt och tar Göran Bernhardsson tar därmed plats i fullmäktige, där de inte har varit representerade de två senaste mandatperioderna. Moderaterna går framåt och ökar med även de med ett mandat.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har styrt i kustkommunen hittills och kan fortsätta göra det.

– Vi får sätta oss ner i morgon och titta på hur vi ska gå vidare, säger kommunalrådet Catharina Fredriksson (S).

När SN når henne efter midnatt, har hon lämnat Socialdemokraternas gemensamma valvaka. De valde att göra så – avbryta för att fortsätta hemma. Därför satt Fredriksson ensam hemma i soffan när hon fick det färdiga resultatet för kommunvalet.

– Här sitter jag och tittar på tv, jag har paddan och telefonen ringer. Det känns lite annorlunda. Det var en bra valvaka.

Hon fortsätter:

– Vi tappade ett mandat. Det kunde vara mycket värre, vi har gjort vad vi kunde. Vi har pratat för vår sak. Med tanke på att SD har gått framåt så mycket riksplanet känns det bra att de inte har tagit så mycket mark i Oxelösund.

Det är desto mer drag där oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) befinner sig. Han är i Alliansens vallokal på Järntorget och gläds över att Moderaterna gick framåt i Oxelösund, efter att ha backat 2014. Hans parti lyfte mest i kommunen – plus 2,8 procentenheter jämfört med förra valet.

– Jag är väldigt nöjd att KD har kommit in också, eftersom vi håller ihop i Alliansen, säger Bergentoft.

På måndagen unnar han sig en kort vila, men sedan drar arbetet i gång igen:

– Nu fortsätter jag. Vi ska träffas inom Alliansen på tisdag. Det blir lite sovmorgon i morgon, klockan elva ska vi börja städa upp i stan och ta ner alla skyltar, så det blir snyggt, säger Bergentoft.

En valvaka är något av ett vakuum. Just där och då kan politikerna inte göra så mycket mer än att klappa det egna laget på axeln efter en lång och intensiv valrörelse. Och vara nervösa över om de nådde hela vägen fram till väljarnas hjärna, hjärta, plånbok – eller vad det nu kan vara.

Sverigedemokraterna ökade med 1,6 procent i Oxelösund. Som Fredriksson nämnde var ökningen därmed mindre än i riksdagsvalet. Under valvakan på Läget kommenterade hon så här i samband med riksdagsvalet:

– Vi kan konstatera att de högervindar som har blåst i Europa nu nått Sverige, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) och syftade på SD:s ökning.

Här hittar du SN:s direktrapportering från de lokala valvakorna i Oxelösund

[scribble path="/event/2810796/30029"]